Breaking News :

Cum sunt “fabricați” morții de covid!

Iată de ce este nevoie de câți mai mulți “covizi” raportați în România! Raport al Curții de Conturi: Salariul unui angajat DSP a ajuns la 9.000 de euro brut în starea de urgență

Replica lui Cristi Puiu după atacul imund lansat la adresa sa de CTP : „E chiar grav, săracul de el! Să îl ajute Dumnezeu, să îi dea mintea cea de pe urmă”

Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 14, 2020

Nicolae Negru: Unirea unioniștilor și discreditarea lor

Recentele încercări de „consolidare și unificare a curentului politic unionist” din Republica Moldova s-a soldat cu crearea unui „bloc politic ce va activa permanent, din momentul formării și până la realizarea Unirii”, scrie Nicolae Negru în www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Să nu spunem „hop”
Rămâne de văzut dacă cele cinci partide componente, care, cu excepția PL, au înregistrat până acum rezultate electorale modeste de tot, vor atrage mai multe voturi împreună, în politică 1+1 nu e neapărat egal cu 2, dar direcția pașilor făcuți de liderii blocului trebuie considerată corectă. Ca și în trecut, constituirea blocului nu e o garanție că va rezista alcătuirii unei liste electorale comune. Noua construcție se poate prăbuși ca un castel de nisip la prima încercare de identificare a reprezentantului pentru alegerile prezidențiale din această toamnă.
Avantaje și dezavantaje
Unii „regretă” (eufemistic vorbind) faptul că PUN a rămas în afara BPP (bloc politic permanent). Din punctul nostru de vedere, „reticența” lui Octavian Țîcu nu e lipsită de logică și e mai mult în avantajul, decât în dezavantajul ideii unioniste. Fiindcă alegătorii noștri preferă să voteze lideri nu partide sau doctrine, un lider relativ nou, cu o echipă bună (care e încă în proces de formare) ar putea atrage alegători noi, care azi ignoră partidele unioniste, votând cu PAS, PPDA, PLDM sau chiar PD. Dacă PUN se alătură BPP, această posibilitate ar putea fi pierdută. Însă, în cazul alegerilor prezidențiale, e preferabil totuși să se meargă cu un candidat unionist comun, decât cu doi sau mai mulți.
Campania antiunionistă
Pregătindu-se de viitoarele bătălii electorale, făcând eforturi de „unire a unioniștilor”, liderii lor nu ar trebui să scape din vedere nici propaganda împotriva reunirii cu România, campania subtilă de discreditare a unionismului și a unioniștilor în general. Aceasta este desfășurată pe două direcții: 1) se încearcă să se acrediteze ideea că ar fi existat o relație între unioniști și Plahotniuc, că ei ar fi făcut jocul lui împotriva blocului ACUM; 2) se lucrează pentru a prezenta unionismul ca o mișcare anacronică, naționalistă, revanșardă, reacționară, în contextul integrării europene și al globalizării, și chiar trădătoare.
În primul caz, e exact invers: PUN, PLDM și PL au fost scoase din joc, sub presiunea PPE, în avantajul blocului ACUM, iar partidele care au participat la alegerile parlamentare nu au cum să-i reprezinte pe toți unioniștii, dacă judecăm după rezultatele lor electorale. Se generalizează faptul că unii unioniști nu-i agreează pe Maia Sandu sau Andrei Năstase. Însă această atitudine firească nu îi face în mod automat „oameni ai lui Plahotniuc”, după cum alierea acumiștilor cu socialiștii, împinși de Hahn și Kozak, nu îi consacră pe liderii ACUM ca strategi. Dacă erau strategi, nu îl întăreau pe Dodon și nu pierdeau atât de stupid puterea, așa încât te întrebi dacă nu cumva acesta a fost scopul lor adevărat: să-l „spele” și să-l propulseze pe Dodon?
Despărțirea de românofobie
În cel de-al doilea caz, de ce integrarea în UE ar fi în pas cu modernitatea, iar integrarea într-un stat din componența UE, ai cărui cetățeni vorbesc aceeași limbă, au aceleași rădăcini istorice, culturale și spirituale ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, ar fi un pas înapoi, dăunător, primejdios?
Minoritățile etnice oricum au a se adapta noilor condiții lingvistice, culturale post-sovietice, fără aceasta nu e posibilă consolidarea statului independent Republica Moldova, dacă loialitatea lor față de el e sinceră. Dacă sunt dispuși să contribuie la edificarea națiunii civice moldovenești, pot contribui cu același succes și la consolidarea națiunii civice române. Efortul e același: despărțirea de șovinism, de românofobia perioade sovietice și asimilarea limbii române. De altfel, e în trend azi să se corecteze, în măsura posibilităților, nedreptățile istorice.
Noua realitate geopolitică
Pe de cealaltă parte, e timpul să recunoaștem că Rusia nu s-a împăcat cu noua realitate geopolitică și urzește planuri de restabilire, într-o formă sau alta, a Uniunii Sovietice. Aflarea Republicii Moldova dincoace de zidul UE e riscantă, le dă idei neoimperialiștilor ruși, care își fac planuri revanșarde, nu numai în raport cu Belarus și Ucraina.
Construcția statului Republica Moldova nu e posibilă sub presiunea destabilizatoare permanentă din partea Rusiei, presiune care nu scade, ci, dimpotrivă, e în ascendență invers proporțională prețurilor la petrol pe piața mondială. În orice moment, Putin poate decide să ne întoarcă în țarcul „lumii ruse” sau al „Rusiei istorice”.
Unioniștii sunt patrioți și nu pot accepta aceasta. Trebuie să profităm de răgazul independenței, pe care ni-l oferă istoria. Dacă nici după Crimeea și Donbas pe „stataliști” nu-i sperie pericolul agresiunii ruse, înseamnă că statalismul lor e fals, e teatral. În cel mai bun caz ei sunt niște idioți utili ai Rusiei, dacă nu agenții ei.

Romanian Global News

Read Previous

Prima ședință de lucru a partidelor semnatare ale inițiativei de unine a unioniștilor din R. Moldova

Read Next

Crăciun fericit românilor din Ucraina, Serbia și R. Moldova care serbează Nașterea Domnului pe stil vechi