Bogdan Mănoiu, însărcinatul cu afaceri al României la Ottawa: Dialogul continuu întărește legăturile dintre Canada și România și dintre comunitatea românească de aici și România

Romanian Global News vă prezintă interviul cu domnul Bogdan Mănoiu, însărcinatul cu afaceri al României la Ottawa, realizat de corespondentul Romanian Global News, Cristina Mihai.

Domnule ambasador, mandatul dvs înglobează deja câteva luni bune. Cum ați reușit să vă acomodați la iarna canadiană?

Oh, sunt cât de cât obișnuit. Prima dată am venit în Canada ca tânăr atașat diplomatic, între 1996-2000 , iar în 1998 a fost o iarnă violentă în Canada, oamenii au fost evacuați de Garda Națională. A fost greu. Chiar mă gândeam atunci, cum ar fi fost în România, dacă s-ar fi întâmplat o asemenea furtună… Dar consider că societatea românească s-a maturizat, s-a cizelat din punct de vedere civic și sunt încrezător.

Care sunt principalele trăsături/realizări ale acestui început?

În 2018, fiind An Centenar, am fost și reprezen tantul cu însărcinări speciale ale Ministerului de Externe , așa că am reușit, ca urmare a colaborării cu CNSAS, cu Agerpres și cu Arhivele diplomatice ale Ministerului de Externe, dar și cu sprijinul jurnalistului Cristian Bucur de la Montréal, să organizez o expoziție dedicată centenarului Marii Uniri, prezentată atât la Consulatul românesc , cât și la Universitatea Concordia. Pentru ianuarie -februarie 2020, vreau să duc această expoziție și la Toronto, la Glendon College, unde vor fi invitați să participe și profesorii universitari de origine română. Va fi dusă și la Québec City , dar și aici, la Ottawa. Expoziția conține nu numai imagini de arhivă ,dar și momente de la aderarea la UE și la NATO, și portrete ale personalităților istorice, politice, dar și ale unor vedete bine cunoscute în Canada, cum ar fi Nadia și Hagi. Cu ocazia aniversării celor 30 de ani de la Revoluție, va fi și o expoziție cu documente inedite din arhiva Ministerului de Externe, din decembrie 1989.

După ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii români, în aproximativ o lună, s-au înregistrat aproape 300 de cereri de azil în Canada. Este acest număr în creștere ?

Din ianuarie 2018 și până în august 2018, cifrele referitoare la cererile de azil au fost dezastruase. Vârful a fost în ianuarie 2018, cu 280 de astfel de cereri. Canada avea o lista numită “safe country” (țară sigură,n.r.), adică țări cu democrație recunoscută, iar România era și ea pe listă.
Și eu știam de listă, dar autoritățile canadiene au renunțat la ea în iunie 2019. Multă lume crede că fiind pe o astfel de listă, nu se mai pot primi astfel de cereri. Așa am crezut și eu, dar nu e așa. Legislația canadiană se bazează atât pe Convenția de la Geneva , cât și pe propriile reglementări , care practic spun că orice persoană, din orice țară, poate solicita azil, în condițiile legii canadiene. Acuma, pentru cei care vin din UE, există serioase semne de întrebare vis-à-vis de demersul lor. Practic, procedura de verificare durează aproximativ 2 ani, timp în care solicitantul de azil primește anumite beneficii materiale.
Poate afecta, cumva, circulația liberă, fără vize? Ce face România, ambasada vis-à-vis de această situaţie? Există acest risc, dacă se depășește un anumit plafon…

Cehia a avut probleme cu ani în urmă, în primul deceniu al anilor 2000.

Principala mea preocupare este dialogul continuu cu autoritățile canadiene, astfel încât să menținem regimul de călătorii fără vize pe termen nelimitat. Chiar de curând am avut o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Canadian al Imigrației și Cetățeniei ( Immigration, Refugee and Citizenship Canada) și continuăm colaborarea cu instituțiile canadiene. De exemplu, legătura cu RCMP (Poliția canadiană de frontieră, n.r.) este ținută prin comisarul șef, Radu Corozel, venit din partea MAI. Ambasada noastră susține și apariția unui acord de cooperare judiciară pentru combaterea infracționalității în acest domeniu. Dar, rata cererilor de azil a scăzut..

Care sunt planurile de viitor?

Având în vedere că este un nou guvern, trebuie reînnoit dialogul bilateral. Avem un vice-prim ministru femeie, pe doamna Raluca Turcan, așa că ar fi bine-venită o întâlnire cu dna Chrystia Freeland, ministrul de externe al Canadei. Desigur, chestiunea vizelor, sau mai bine-zis a păstrării călătoriilor libere de vize, rămâne pe agenda mea. De asemenea, cooperarea nucleară, care merge foarte bine. S-a semnat un important contract, de aproape 14 milioane de dolari americani, între Societatea Națională Nuclearelectrica și SNC Lavalin, pentru asesarea și recondiționarea Centralei Nucleare de la Cernavodă. De asemenea, s-a semnat și un acord comercial între Nordion (Canada) și Societatea Nuclearelectrica pentru producerea și comercializarea izotopului radioactiv de Cobalt 60, necesar în sterilizarea dispozitivelor medicale, în reducerea agenților patogeni din alimente și în tratarea unor forme de cancer, deci cooperări care trebuie duse mai departe. Și , nu în ultimul rând, întărirea legăturii cu românii de aici. Vreau să cunosc cât mai bine fiecare comunitate românească, iar primele drumuri din noul an , vor fi cele la românii din Alberta. Eu și echipa mea mergem atât pe ideea de a susținere, cât și de recompensare a eforturilor făcute vis-à-vis de școala românească, dar și pe cele legate de dezvoltarea relațiilor culturale și nu numai, dintre canadieni și români, dintre Canada și România. Vreau să susțin înființarea de consulate onorifice, tocmai pentru strângerea legăturilor bilaterale, acțiune făcută și cu ajutorul românilor de aici. Iar în ceea ce privește recunoașterea muncii depuse în folosul culturii și păstrării identității române, am inițiat demersurile pentru acordarea unor distincții doamnelor Otilia Tunaru, președinta școlii Junimea din Montréal și Maria Șerban, consulul onorific de la Calgary, decorații care vin din partea Președinției României.

Romanian Global News

Read Previous

Imigrația crește populația rezidentă în Spania la 47,1 milioane. Surpriză, numărul românilor scade

Read Next

Directorul Liceului „Gheorghe Asachi, Boris Volosatîi, a primit „Meritul pentru Învăţământ” de la preşedintele României