Președintele Senatului îi aduce aminte ambasadorului Republicii Croația în România de românii din Croația! Peste 30.000 de români și românofoni în Croația fără drepturi și 6700 de croați în România cu toate drepturile…

Președintele Senatului, dl Teodor Meleșcanu, a primit-o miercuri, 15 ianuarie a.c., pe E.S. dna Marija Kapitanović, ambasadorul Republicii Croația în România, în vizită de prezentareo cazie cu care,Teodor Meleșcanu a evocat rolul deosebit pe care minoritatea croată din România și comunitățile românofone din Croația îl au în consolidarea legăturilor și a relațiilor de prietenie, precum și avantajele comune care derivă din păstrarea și cultivarea identității culturale și lingvistice a persoanelor aparținând acestor minorități naționale și grupuri etno-lingvistice, transmite Romanian Global News.

Președintele Senatului a transmis deplina susținere din partea Senatului României pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic româno-croat, inclusiv prin intensificarea contactelor de diplomație parlamentară. Totodată, a accentuat importanța dinamizării interacțiunii în plan economic și sectorial pentru valorificarea potențialului de care dispun economiile celor două state.

Totodată, președintele Senatului a reconfirmat întreaga disponibilitate a României de colabora îndeaproape cu Republica Croația pe perioada exercitării de către această țară a Președinției Consiliul UE, în primul semestru al anului 2020, în dezbaterile în curs la nivel european prin avansarea agendei comune de priorități stabilite în Programul Trio-ului de Președinții România-Finlanda-Croația

Romanian Global News reamintește că în Croația trăiesc istro-românii (câteva mii), vorbitori ai unuia din cele patru dialecte ale limbii române și ca românofoni, băieșii (peste 30.000), vorbitori ai unui grai al limbii române. Croația refuză recunoașterea ca minoritate românească/românofonă a acestora ei neavând drepturi elementare ca învățarea limbii materne în școala, mass-media sau fonduri pentru păstrarea identității naționale.
În schimb cei circa 6700 de persoane care formează minoritatea croată din România se bucură de toate drepturile pe care minoritățile naționale le au în România: reprezentare parlamentară, școală, finanțarea activităților de păstrare a identității naționale etc.

Romanian Global News

Read Previous

Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR)

Read Next

Viceprimarul Bucureştiului, la Chișinău: “Acest neam trebuie să aibă aceeași țară”