Breaking News :

nothing found
februarie 24, 2020

Școlilor private din Ucraina li s-a permis să aleagă de sine stătător limba de predare. Concesie făcută Ungariei! Când va înființa/finanța și România școli private în Ucraina?

Foto: Ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto și ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin (Photograph: Zsolt Szigetvary/EPA)

La 16 ianuarie, Rada Supremă a aprobat în a doua lectură un proiect de lege „Cu privire la învățământul secundar general” (nr. 0901), care a scos școlile private de sub articolului 7 din Legea Educației privind limba de predare, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.
327 de parlamentari au votat în favoarea proiectului de lege amintit. Deputații ce s-au abținut în mare parte sunt din partidele „Golos” și „Platforma de opoziție”.
Prin urmare, instituțiile de învățământ private care acordă posibilitatea de a obține studii medii secundare complete, pe banii persoanelor fizice și / sau persoanelor juridice, sunt acum libere să aleagă limba procesului educațional și sunt datori să asigure cunoașterea de către elevi a limbii de stat conform standardelor de stat.
Aceasta a fost una dintre cerințele Ungariei în conflictul cu Ucraina din cauza „Legii educației”, respectiv articolului 7, potrivit presei ucrainene. Ungaria și comunitatea maghiară din Transcarpatia n-au fost de accord cu modelul propus pentru elevii școlilor cu predare în limbile minorităților naționale, limbile cărora fac parte din cele vorbite în UE.
În școlile primare ei pot studia în limba maternă, împreună cu studierea limbii de stat. Începând cu clasa a V-a, cel puțin 20% din cantitatea anuală de timp de studii trebuie predată în limba ucraineană, cu volum din ce în ce mai mare. În calasele supeioare cel puțin 60% din timpul anual de studii în aceste instituții trebuie predat în limba de stat.
Trebuie amintit fsptul că viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Dmitro Kuleba a subliniat că Ucraina este pregătită să găsească soluții de compromis cu Ungaria.
Menționăm că statul român nu finanțează nicio școală privată din Ucraina.

Romanian Global News

Read Previous

În timp ce Ucraina închide școlile în limba română, România dă 75 mii de euro în reparația Spitalului de Oncologie de la Cernăuți!

Read Next

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat filiala din Spania