Breaking News :

nothing found
februarie 24, 2020

Opt organizații reprezentative ale românilor din Ucraina îi scriu președintelui Zelenski să retrimită în Parlament Legea Ucrainei privind învățământul mediu general

„Această lege a fost adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar rezultatelor obținute în cadrul puținelor consultații cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituționale la educație în limba maternă și nu a fost de acord cu prevederile art.5 din Legea privind învățământul mediu general (privind limba din sistemul de educație)” se arată în scrisoarea preluată de Romanian Global News.

„Considerăm că modelele de educație stabilite prin lege pentru minoritățile naționale sunt discriminatorii și contrare prevederilor constituționale, câtă vremecetățenii Ucrainei sunt lipsiți, de-facto, de dreptul constituțional la limba maternă în învățământ, ceea ce contravine prevederilor art.8, 10, 22, 24, 25, 53 din Legea Fundamentală a Ucrainei, precum și prevederilor Cartei europene a limbilor regionale și minoritare. Aceste modele sunt în contradicție cu prevederile Constituției și Legii Ucrainei privind prevenirea și combaterea discriminării, în sensul stabilirii unui volum diferit de drepturi educaționale, în funcție de limba vorbită.”

Către,
Zelenski V.O.,
Președintele Ucrainei

Stimate Volodimir Alexandrovici,

Subsemnații, reprezentanți ai comunității românești din Ucraina, ne adresăm către Domnia Voastră cu rugămintea să retrimiteți în parlament Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, aprobată în data de 16 ianuarie 2020.

La alegerile prezidențiale și parlamentare, reprezentanții comunității românești au votat cu încredere pentru schimbări europene în Ucraina, pentru care ați militat și Domnia Voastră. Majoritatea absolută a comunității românești a susținut dorința (promisiunea electorală) exprimată de Dumneavoastră privind modificarea legilor nedrepte ale puterii anterioare, care au restrâns drepturile minorităților naționale, așteptând din partea Dvs. sprijin în vederea modificării scandalosului art.7 (privind limba de învățământ) din Legea Educației, din 5 septembrie 2017. Din păcate, în locul modificărilor așteptate, Rada Supremă a mai adoptat și Legea privind învățământul mediu general, care va distruge definitiv educația în limba maternă a minorităților naționale.

Această lege a fost adoptată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar rezultatelor obținute în cadrul puținelor consultații cu comunitatea românească, care, la toate întâlnirile, a solicitat asigurarea drepturilor constituționale la educație în limba maternă și nu a fost de acord cu prevederile art.5 din Legea privind învățământul mediu general (privind limba din sistemul de educație). Considerăm că modelele de educație stabilite prin lege pentru minoritățile naționale sunt discriminatorii și contrare prevederilor constituționale, câtă vremecetățenii Ucrainei sunt lipsiți, de-facto, de dreptul constituțional la limba maternă în învățământ, ceea ce contravine prevederilor art.8, 10, 22, 24, 25, 53 din Legea Fundamentală a Ucrainei, precum și prevederilor Cartei europene a limbilor regionale și minoritare. Aceste modele sunt în contradicție cu prevederile Constituției și Legii Ucrainei privind prevenirea și combaterea discriminării, în sensul stabilirii unui volum diferit de drepturi educaționale, în funcție de limba vorbită.

Legea Ucrainei privind învățământul mediu general este, de asemenea, în contradicție cu prevederile pct.5, art.13 din Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina, care menționează că membrii comunității românești din Ucraina „au dreptul să fie instruiți în limba lor maternă, într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare, situate ținând seama de răspândirea geografică a minorității respective”. În acest context, atragem atenția asupra faptului că, potrivit art.9 din Constituție, în cazul coliziunii între tratatele internaționale și legislația internă, prevalează obligațiile internaționale ale Ucrainei.

Vă rugăm, Volodimir Alexandrovici, în calitate de Garant al Constituției, să retrimiteți în parlament Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, întrucât această lege îi lipsește pe cetățenii românofoni din Ucraina de dreptul la educație în limba maternă.

Vă rugăm, în calitate de subiect al inițiativei legislative, să propuneți modificarea art.7 din Legea educației din Ucraina, precum și a art.5 din Legea Ucrainei privind învățământul mediu general, în conformitate cu norma constituțională prin care “cetățenilor care aparțin minorităților naționale li se garantează dreptul la educație în limba maternă, conform legii”.

Cu stimă,

Vasile Tărâțeanu,
Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”

Vasile Bâcu,
Președintele Societății pentru Cultura și literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”

Vitalie Zâgrea,
Președintele Ligii tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Marin Gherman,
Președintele Centrul media BucPress

Vasile Rauț,
Președintele Societății Golgota

Vladimir Acatrini,
Președintele Societății bibliotecarilor bucovineni

Aurica Bojescu,
Secretar responsabil al Uniunii interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”

Mircea Pilat,
Președintele Asociației științifico-pedagogice “Aron Pumnul” din Ucraina

Romanian Global News

Read Previous

Unirea României cu Republica Moldova, în Parlamentul European

Read Next

Descoperirea Secolului în Medicină. CANCERUL a fost învins