Breaking News :

nothing found
februarie 24, 2020

În Ivano-Frankivsk a fost inaugurat Centrul cultural și educațional maghiar! România amână de 10 ani deschiderea de centre culturale în Ucraina!

Duminică în Ivano-Frankivsk a avut loc o manifestare prilejuită de deschiderea Centrului cultural și educațional maghiar. În timp ce Budapesta inaugurează în Ucraina numeroase centre culturale și școli private în limba maghiară, ICR Kiev și Cernăuți continuă să rămână doar niște vise neîmplinite pentru comunitatea românească, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.
La eveniment au participat consulul general al Ungariei la Ujgorod, Jozef Bugaila, șeful adjunct al administrației regionale de stat Dmytro Romanyuk, șeful Centrului cultural și educațional maghiar, Myroslava Nagornyak, consul onorific al Ungariei din orașul Ivano-Frankivsk, Vasyl Vyshivanyuk, reprezentanți ai comunității și mass-media ucraineană și maghiară.
Józef Bugaila i-a felicitat pe toți cei prezenți pentru deschiderea centrului cultural și educațional maghiar și a subliniat: „Considerăm că forța noastră constă în cooperare. Acest lucru este demonstrat de eforturile depuse de Ungaria și Consulatul Onorific al Ungariei din Ivano-Frankivsk pentru deschiderea centrului. Mica comunitate de unguri din Ivano-Frankivsk a depus multe eforturi pentru a avea un loc decent pentru comunicare, întâlniri și implementarea de programe culturale și educative interesante”.
„Centrul cultural și educațional maghiar va continua să fie extrem de eficient și productiv. În primul rând, aș dori să mulțumesc Consulului General al Ungariei la Ujgorod pentru tratamentul și recreerea a peste patru mii de copii și participanți la ATO începând cu 2015. Suntem extrem de interesați să intensificăm în continuare cooperarea dintre Ucraina și Ungaria, cu participarea direct a regiunii Ivano-Frankivsk. Aș dori să se consolideze relațiile noastre culturale și socio-economice ulterioare”, a declarat Dmytro Romanyuk. Scopul principal al acestui centru este de a organiza activități educaționale, științifice și culturale pentru diseminarea și informarea populației din regiune despre patrimoniul cultural, tradițiile, istoria poporului maghiar și legăturile lui cu poporul ucrainean.
În cadrul festivităților, a fost făcută o prezentare a istoriei comunității maghiare din regiunea carpatică. Au mai vorbit despre activitatea comunității maghiare din regiune, care enumeră acum peste o sută de persoane, evenimentele organizate de centru, expoziții, recreere pentru copii și procesul de reînhumare a soldaților maghiari care au căzut pe câmpurile de luptă în timpul primului și celui de-al doilea război mondial și multe altele.
Un grup de copiii din societățile naționale-culturale maghiare din Ivano-Frankivsk și Transcarpatia au prezentat pentru invitați un spectacol de cântece și dansuri maghiare.
Menționăm că proiectul deschiderii ICR București cu o filială la Cernăuți este înghețat de decenii, nefiind găsită până acum vreo soluție.

Romanian Global News

Read Previous

Eugen Tomac: „Înfiinţarea Departamentului pentru relaţia cu R. Moldova este un demers curajos”

Read Next

Petru Bogatu: Ce ţară de rahat, o vacă în balconul patriei!