Breaking News :

nothing found
februarie 24, 2020

Dodon a început rusificarea Chișinăului! Strada Octavian Goga devine Alexandr Suvorov

Strada care poartă numele poetului român Octavian Goga, situată în centrul Chișinăului, ar putea fi redenumită la inițiativa unui “bidon” socialist după numele unui felmareșal al Rusiei țariste, Alexandr Suvorov, transmite Romanian Global News.

Un demers în acest sens a fost depus la Direcția arhitectură a capitalei de către președintele fracțiunii socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Serghei Afanascenco, iar arhitectul-șef al capitalei, Svetlana Dogotaru, a invitat deja aleșii locali la o ședință pentru a discuta acest subiect, scrie www.national.md.

Afanascenco spune că a primit o adresă de la o organizație neguvernamentală numită „Fraternitatea Cadeților”, fondată în 2016 și condusă de Serghei Nazarenco, înscrisă în lista oficială a „asociaților obștești ale minorităților”.

Contactat telefonic de Ziarul NAȚIONAL să spună motivul pentru care solicită autorităților ca o stradă din Chișinău să poarte numele generalului rus Suvorov, Serghei Nazarenco ne-a informat că se află peste hotare, are activat roamingul și că va reveni peste o săptămână la Chișinău.

Amintim că, în anul 2018, Mark Tkaciuk, fostul consilier prezidențial al comunistului Vladimir Voronin, a inițiat o petiție online pentru ca strada Octavian Goga să revină la denumirea sovietică de „Irinopoliskaia”. Argumentul acestuia era că poetul român, membru al Academiei Române și fost premier al României, ar fi fost „fascist”.
„Pentru comparație, A.V. Suvorov a fost un general rus care a pus în aplicare politica de expansiune a Imperiului Țarist către Dunăre și micșorare a influenței Imperiului Otoman în această zonă. Partidul Liberal este împotriva unei asemenea modificări în denumirea străzilor, la fel considerăm asemenea intenții drept încercări de resuscitare a vechii ideologii sovietice prin care adevărul istoric era înlocuit cu minciuni propagandistice și ne rezervăm dreptul de a împiedica asemenea abuzuri pe toate căile democratice puse la dispoziție de legislația națională și internațională”, a declarat consilierul municipal din partea Partidului Liberal, Ion Cebanu.

Romanian Global News

Read Previous

Premiu Grammy pentru dirijorul român Cristian Măcelaru

Read Next

Acad. Mihai Cimpoi a coordonat o nouă apariție editorială de prestigiu, „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”