Breaking News :

nothing found
februarie 24, 2020

Comisarul european maghiar O. Vargey cere Ucrainei să nu mai încalce drepturile minorităților naționale în sfera lingvistică

Comisarul UE pentru politica europeană a vecinătății și extinderii, Oliver Vargey, a amintit că Ucraina trebuie să îndeplinească recomandările Comisiei venețiene și să introducă schimbări în Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat. Potrivit publicației „Европейская правда„, citată de BucPress, Oliver Vargey a făcut o asemenea declarație marți seară în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles, în rezultatul ședinței Consiliului asociației Ucraina-UE, transmite Romanian Global News.
„Noi, de asemenea, am convenit asupra necesității asigurării stimei față de drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale”, a mai spus comisarul european. „În acest context am menționat pașii Ucrainei în vederea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția și am schițat necesitatea realizării depline a acestor recomandări”, a adăugat Comisarul european.
Sursa citată amintește faptul că în decembrie 2019 Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a prezentat concluziile referitoare la legea ucraineană „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, în care se subliniază că legea menționată nu respectă echilibrul între protecția limbii ucrainene și garantarea drepturilor limbilor minorităților naționale.
Apărând și susținând anumite principii ale legii în vigoare, Comisia de la Veneția a recomandat să fie revăzute normele care aplică diferențieri în drepturile a trei grupuri de limbi, în afară de cea ucraineană – limbile popoarelor băștinașe, limbile oficiale ale UE și alte limbi.
Agenția de știri BucPress a publicat în repetate rânduri diverse adresări oficiale și materiale în care comunitatea românească din Ucraina și reprezentanții mediului asociativ românesc din țara noastră își exprimau nemulțumirea în legătură cu faptul că noua lege a educației adoptată de Parlamentul de la Kiev le ”îngrădește” minorităților naționale din Ucraina dreptul la studii în limba maternă, astfel încălcându-se legea fundamentală a statului ucrainean – Constituția Ucrainei.

Romanian Global News

Read Previous

A.U.R. cere urgentarea înscrierii Roșiei Montane în UNESCO

Read Next

Valoarea proiectelor finanţate de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în anul 2019 pentru R. Moldova a fost de circa două milioane de lei