12 parlamentari pentru românii din străinătate în noua OUG privind schimbarea legislației privind alegerile parlamentare! O fi destul? Dar legal?

Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare. Românii vor putea vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate. Diaspora va avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne, iar numărul parlamentarilor aleși de românii din străinătate va fi dublat, transmite Romanian Global News.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a propus marți în ședința Guvernului introducerea pe ordinea suplimentară de zi a Executivului a unei ordonanțe de urgență privind schimbarea legislației privind alegerile parlamentare ”pentru buna organizare de alegeri parlamentare anticipate”. Ordonanta mai prevede cresterea numarului de parlamentari de Diaspora de la 2 la 4 senatori si de la 4 la 8 deputati. De asemeneea, la parlamentare se va vota in Diaspora 3 zile, la fel ca la europarlamentare si prezidentiale.
Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care acum este de trei luni.
Premierul Ludovic Orban: ”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus Orban.
Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutinuri:
Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare
Votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.
În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.
Acum, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale.
“De-a lungul timpului, în România, au existat mai multe norme de reprezentare în Parlament, ultima spunând foarte clar că se atribuie un deputat la 73.000 de cetăţeni şi un senator la 168.000. Este inacceptabil ca milioane de români din afara granițelor țării să fie reprezentați de același număr de parlamentari – 6 – ca și cele mai mici județe din #România, precum județul Covasna și județul Tulcea, cu puțin peste 200.000 de locuitori. Voturile de la turul 2 al alegerilor prezidențiale de anul trecut, din Diaspora, au reprezentat aproximativ 10% din totalul voturilor exprimate, dar Diaspora are doar 1,5% din mandatele de parlamentari. O stare de fapt inadmisibilă”, a scris pe contul său de FB deputatul Constantin Codreanu.

“Astăzi, prin modificările anunțate de Guvernul Ludovic Orban, ne apropiem de normalitate. Numărul parlamentarilor care îi vor reprezenta pe românii din afara granițelor țării se va dubla. Vom avea, astfel, 12 parlamentari – 8 deputați și 4 senatori – care să îi reprezinte pe românii din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova. Este suficient? Bineînțeles că nu dacă ne uităm încă o dată pe statisticile invocate mai sus. Totuși, e un prim pas”, a conchis Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Consultat de Romanian Global News un specialist în legislația electorală este de o altă părere!

În legea actuală scrie negru pe alb: „…o circumscripție pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării”
Cu domiciliu sunt circa 850-900.000; cu reședință, cel puțin 3,9 milioane (conform datelor MAE obținute de la statele care au evidența centralizată a rezidenților străini)
Numai pentru cei cu domiciliu, conform normei de reprezentare actuale, ar trebui să avem 12 deputați și 5 senatori.
Pentru toți cei minim 4,8 milioane de cetățeni care fac parte, potrivit cadrului legal actual, în vigoare, din această circumscripție (nu toate reședințele sunt evidențiate prin datele culese de MAE), conform normei de reprezentare, ar trebui să avem 66 de deputați și 29 de senatori. Asta doar dacă s-ar respecta legea actuală, în vigoare din 2015…
Să fi triplat numărul ca să-i acopere măcar pe cei cu domiciliul oficial în străinătate…
Legea este profund neconstituțională fiindcă există o contradicție radicală între reglementarea din cuprinsul său și anexa cu numărul de parlamentari pentru circumscripția din afara țării care încalcă flagrant norma legală; plus că e profund discriminatoriu ca pentru cei din tară să aplici corect legea, iar pentru cei de afară să scoți niște numere din burtă!

Romanian Global News

Read Previous

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop critică dur clasa politică în legătură cu situația deplorabilă a românilor autohtoni din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Grecia

Read Next

Alianța Familiilor din România: DREPTURILE OMULUI SAU DREPTUL NATURAL?