Matei Dobrovie: Cred că RoAid trebuie să crească transparența în ceea ce privește alocarea sumelor și rezultatele proiectelor

Agenția RoAid – Romanian Agency for International Development publică în sfârșit raportul național pe 2018 privind asistența oficială pentru dezvoltare a României, cu 1 an întarziere.
Conform raportului, Republica Moldova a rămas și în 2018 cel mai mare beneficiar al asistenței românești, însă constat că lipsesc rezultatele calitative ale proiectelor finanțate, notează deputatul Matei Adrian Dobrovie pe pagina sa de facebook, preluat de Romanian Global News.
România a cheltuit 233 milioane lei în R. Moldova ca asistență bilaterală, în domeniile: educație, guvernare democratică, sănătate și energie. În ciuda sumei semnificative, în discuțiile pe care le-am avut cu experții din Republica Moldova am aflat că nimeni nu știa de RoAid și nici de proiectele finanțate de România prin RoAid.
Cred că RoAid trebuie să crească transparența în ceea ce privește alocarea sumelor și rezultatele proiectelor, atât cantitativ, cât și calitativ. Este anormal să se publice raportul cu 1 an de întârziere și nici măcar să nu cuprindă ceea ce ne interesează cel mai mult: rezultatele practice ale proiectelor finanțate.
De asemenea, este esențial ca fiecare proiect să aibă o componentă de vizibilitate media riguros planificată, astfel încât cetățenii de peste Prut să fie informați despre contribuția românească astfel încât să nu ne trezim că guvernul de la Chișinău sau un partid își arogă merite care nu-i aparțin, așa cum s-a mai întâmplat. Ambasada României la Chișinău ar trebui să monitorizeze în teritoriu implementarea proiectelor și să se implice în aducerea acestora la cunoștința publicului.

Romanian Global News

Read Previous

Subiecte-cheie în cadrul biroului de audiențe de la Chișinău al deputatului de la București, Constantin Codreanu

Read Next

Ana Guţu, secretar de statal Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova: „Îmi propun să mergem pe mai multe filiere de cooperare cu Republica Moldova”