octombrie 24, 2020

Ungaria se opune Legii Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”, care ar putea fi semnată de Zelenski

Ministrul maghiar de externe, Peter Siyarto, i-a transmis ministrului Educației și Științei Ucrainei, Anna Novosad, propuneri pentru predarea limbii ucrainene maghiarilor transcarpatici, notează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.
Potrivit canalului TV Hromadske, Siyarto a spus acest lucru în cadrul unei conferințe de presă cu vicepremierul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Dmitry Kuleba din 7 februarie.
Potrivit ministrului maghiar de externe, există „o problemă dificilă în relațiile cu Ucraina – este vorba de Legea Ucrainei privind Educația”.
„Înțelegem că Ucraina dorește ca cetățenii săi să vorbească limba ucraineană pe întreg teritoriul său. Iar noi dorim ca maghiarii care trăiesc în Transcarpatia să își poată păstra limba maternă „,-a spus Peter Siyarto.
Potrivit ministrului ungar al Afacerilor Externe, părțile „au convenit ca ministrul Educației (Anna Novosad – Ed.) să primească de urgență reprezentanții Asociației Profesorilor din Transcarpatia și ca urmare a acestor negocieri să fie luată o decizie”.
Ulterior, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist, Siyarto a spus că „este posibil ca maghiarii din Ucraina să învețe limba de stat fără să mărească numărul de obiecte de predare în limba ucraineană. Creșterea numărului de discipline predate în limba ucraineană prevede o nouă lege a Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar”.
La rândul său, Dmitry Kuleba a menționat că Ministerul Culturii, Tineretului și Sportului din Ucraina elaborează un proiect de lege privind minoritățile naționale, prevăzut de „Legea lingvistică”.
Reamintim, că așa-numita „Lege a limbii” din Ucraina a intrat în vigoare la 16 iulie 2019.
În aprilie 2019, Volodymyr Zelensky a declarat că, după preluarea funcției, va analiza cu atenție legea adoptată de Parlament pe tema respectării drepturilor și intereselor constituționale ale cetățenilor ucraineni.
La sfârșitul lunii august, Zelensky a anunțat un proiect de lege pentru protejarea drepturilor minorităților, inclusiv a limbii lor materne.
Legea limbii ucrainene este supusă criticii de către o serie de state vecine, care consideră că astfel sunt încălcate drepturile minorităților. În special, Ungaria a declarat că va bloca relația Ucrainei cu NATO până la „soluționarea problemei minorității maghiare” din Transcarpatia.

Romanian Global News

Read Previous

Vlad Ciobanu, un copil român din Chișinău, a sensibilizat întreaga Românie, cerând Unirea!

Read Next

Românii din Ucraina cer Kievului, încă odată, anulare a prevederilor legilor care lichidează „drepturile istorice la învățământ în limba maternă”