Breaking News :

Cum sunt “fabricați” morții de covid!

Iată de ce este nevoie de câți mai mulți “covizi” raportați în România! Raport al Curții de Conturi: Salariul unui angajat DSP a ajuns la 9.000 de euro brut în starea de urgență

Replica lui Cristi Puiu după atacul imund lansat la adresa sa de CTP : „E chiar grav, săracul de el! Să îl ajute Dumnezeu, să îi dea mintea cea de pe urmă”

Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 14, 2020

Nicolae Negru: Candidatul comun al dreptei, de la realitate la utopie

O temă recurentă a ultimelor săptămâni: un candidat comun al dreptei la alegerile prezidențiale, capabil să-l învingă pe Dodon. Trei idei se intersectează în capetele reflectânde din stânga și dreapta Prutului, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.msd, preluat de Romanian Global News.

Expuse în ordine cronologică, esența lor este următoarea:
1) candidatul comun să fie ales de alegători; în primul tur candidează oricine dorește și cel care iese în turul doi obține în mod automat sprijinul contracandidaților săi de dreapta. Maia Sandu pare să aibă cele mai mari șanse, dacă se merge pe această cale;
2) în primul tur se merge cu un candidat neafiliat politic, pe care îl vor sprijini toate formațiunile proeuropene și unioniste. E propunerea PPDA, la care Andrei Năstase nu vrea să renunțe;
3) candidatul comun, din primul tur, e Maia Sandu, liderul PAS, politicianul proeuropean care se bucură, conform tuturor sondajelor, de cea mai mare încredere printre alegători.
Soluția cea mai simplă și eficientă
În toate trei cazuri există avantaje și dezavantaje, plusuri și minusuri. Prima idee e cea mai simplă și, cu un efort minim, se poate obține o mobilizare mai mare a alegătorilor. Riscul e că, în încăierare, în fierbințeala bătăliei electorale, potențialii președinți să se certe într-atât, încât să nu mai existe posibilitate de împăcare și colaborare în turul doi. O asemenea situație a existat în alegerile prezidențiale din 1996, când atacurile lui Valeriu Matei asupra lui Mircea Snegur în primul tur au „anihilat” îndemnurile sale de a-l vota pe Mircea Snegur în turul doi.
Unii consideră că, dacă pe dreapta se vor înghesui mulți candidați, Dodon ar avea șansa câștigului din primul tur. E tocmai invers. Aceasta se poate întâmpla numai dacă alegătorii proeuropeni vor sta acasă, ceea ce e posibil în condițiile unei campanii previzibile. O luptă electorală adevărată, cu candidați care să reprezinte toate preferințele, poate stimula alegătorii să meargă la secțiile de votare.
Candidatul contează
Identificarea unui candidat neafiliat politic de către PAS, PPDA, MPU și PUN nu pare o sarcină prea dificilă, dacă Maia Sandu renunță să candideze. Însă există riscul ca acesta să nu câștige simpatia alegătorilor. Iar fără entuziasm e greu de câștigat o bătălie grea.
Are dreptate Maia Sandu, contează cine va fi candidatul neafiliat. Numele care au fost rostite în spațiul public până acum ar putea să nu întrunească asentimentul tuturor forțelor politice de dreapta.
Cine nu o agreează pe Maia Sandu?
Lidera PAS, ca singura reprezentantă a alegătorilor proeuropeni și unioniști, este vulnerabilă din două puncte de vedere: nu întrunește simpatia electoratului PPDA, care consideră că Andrei Năstase e un candidat mai bun și că el nu mai poate ceda, după ce a cedat în favoarea Maiei Sandu în alegerile din 2016. Pentru a îndulci pilula platformiștilor, se propune o înțelegere dintre PAS și PPDA prin care lui Andrei Năstase să-i revină ulterior postul de premier. Însă aceasta e o împărțire a blănii ursului din pădure, funcția de prim-ministru nu e la îndemâna PAS și nu va fi decât dacă ACUM se aliază cu PD.
Printre unioniști, există unele voci (Mihai Ghimpu, ex-președintele PL, e una dintre ele) care declară că nu o vor vota pe lidera PAS, pentru că a colaborat cu Dodon și i-a cedat toate pârghiile puterii. E în această poziție o contradicție fundamentală, căci nevotând-o pe Maia Sandu, din cauza că s-a aliat cu Dodon, ei îl vor vota indirect pe Dodon.
Stabilirea unor reguli de joc
Care idee, din cele trei sus-menționate, are cele mai mari șanse de realizare? Evident, cea care va fi sprijinită de toți liderii partidelor de dreapta. Însă, oricâtă patimă am investi într-un candidat neafiliat politic, trebuie să fim realiști. Ar fi un miracol, dacă s-ar reuși acest lucru, e o ecuație cu prea multe necunoscute. Pasiștii nu par dispuși să renunțe la „vrabia din mână” – fructificarea celor mai mari intenții de vot de care se bucură PAS și liderul său, conform sondajelor recente. Situația din circumscripția 38, Hâncești, unde PAS are propriul candidat, iar PPDA (și PUN) îl sprijină pe Grigore Cobzac, se poate repeta.
Pe de altă parte, o înțelegere dintre PAS și PPDA pare mai simplu de obținut, numai dacă Năstase este convins să se retragă, fiindcă a intrat întâmplător în politică. Platformiștii consideră că și-au epuizat rezerva de „cedări”. Oricum ai da, prima idee – în primul tur candidează cine vrea și candidatul comun este ales de cetățeni – pare să aibă cei mai mulți sorți de izbândă. Comunicarea, stabilirea unor reguli de joc, reglementarea relațiilor dintre partidele de dreapta poate fi începută de pe acum. Aceasta nu va dăuna, în orice perspectivă.

Romanian Global News

Read Previous

Alecu Reniță: BASARABIA MEA

Read Next

Sute de români nevinovați, masacrați de bolșevici sovietici în Lunca Prutului acum 79 de ani. La comemorare nu a fost prezent niciun demnitar din România!