Breaking News :

Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 11, 2020

Sute de români nevinovați, masacrați de bolșevici sovietici în Lunca Prutului acum 79 de ani. La comemorare nu a fost prezent niciun demnitar din România!

Sute de români nevinovați din regiunea Cernăuți au fost împușcați în Lunca Prutului acuma 79 de ani. Ei au murit pentru țară, pentru neam și pentru limba română. La începutul lunii februarie în localitatea Lunca pe malul răului Prut, regiunea Cernăuți în mod tradițional are loc comemorarea martirilor români, secerați de gloanțele militarilor sovietici. În data de 9 februarie românii de bună credință s-au adunat să aducă un pios omagiu înaintașilor neamului românesc, informează Agenția BucPress din Cernăuți, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Puterea sovietică s-a instaurat în nordul Bucovinei în luna iunie a anului 1940. De groaza bolșevicilor lumea a început să fugă, iar în anul 1941 refugierea a prins caracter de masă. Prima încercare a avut loc în noaptea din 27 spre 28 ianuarie 1941 când peste 150 de locuitori din regiunea Cernăuţi, conduşi de către profesorul Vasile Morarean din Ostriţa Herţei, au hotărât să treacă clandestin în România. Lângă localitatea Lunca din raionul Herţa, oamenii au fost întâmpinați de gloanţele grănicerilor sovietici.
A doua încercare de a trece peste Prut în România a fost întreprinsă în noaptea din 6 spre 7 februarie 1941, coloana numărând aproximativ 400 de persoane, din nou grănicerii sovietici au tras în oameni, secerând cu nemiluita. Cei căzuți în Lunca Prutului în majoritate erau din localitatea Mahala.
În fiecare an, oamenii din Mahala, împreună cu primarul comunei Elena Nandriș, se adună în lunca Prutului pentru a le aduce un pios omagiu martirilor din sat, omorâți fără de vină de sovietici la doar câteva sute de metri de frontiera română.
Evenimentul comemorativ a început cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul raionului Noua Suliță preotul Gheorghe Moroz și protopopul raionului Storojineț Vasile Covalciuc, cu participarea părintelui Pavel Paulencu de la Horecea Urbană din Cernăuți.
În ultimul timp în valea plângerii din Lunca Prutului vin tot mai mulți români de pretutindeni. De data aceasta la comemorare au venit reprezentanți ai mediului asociativ din regiunea Cernăuți, oaspeți din județele Suceava, Botoșani, Bacău, România. A venit în acest loc tragic pentru neamul românesc Consulul general al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu. De asemenea a venit la Lunca Stareța Mănăstirii Voroneț, Monahia Gabriela Platon.
Mhalenii și-au plâns martirii prin cântec și poezie, intonând și imnul comunei, în care se amintește de tragicul eveniment de la Lunca unde au fost uciși sute de români. Evenimentul s-a încheiat după obiceiul creștinesc cu o masă de pomenire a martirilor români.
Sunt pagini negre scrise de străbunii noștri în istoria neamului românesc. Au murit sute, mii de români din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și din ținutul Herța. Au murit nevinovați! Au murit pentru că au avut fericirea sau nenorocul să se nască români și să-și iubească atât de mult limba și neamul. Aceste tragice evenimente trebuie să constituie pentru noi românii din regiunea Cernăuți, dar și pentru românii de pretutindeni o lecție de viață, o pagină vie în istoria neamului românesc, o pagină de neuitat în istoria românilor de pretutindeni.
BucPress TV va difuza în curând un reportaj (autor – Vitalie Zâgrea) de la evenimentul comemorativ.

Romanian Global News

Read Previous

Nicolae Negru: Candidatul comun al dreptei, de la realitate la utopie

Read Next

750 milioane euro investiți de Budapesta în vecinătate în patru ani. Cât a investit România în comunitățile sale istorice, mai numeroase decât cele maghiare? Aproape nimic în comparație cu Ungaria!