Ucraina vrea cu tot dinadinsul să asimileze minoritățile! Ministrul ucrainean respinde propunerile Ungariei! ”Sunt inacceptabile propunerile ministrului Szijjártó. Discuția pe această temă este închisă”

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a propus ministrului Învățământului din Ucraina, Hanna Novosad, examinarea unor noi posibilități de perfecționare a însușirii limbii materne pentru minoritatea maghiară din Ucraina, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Noile idei ale ministrului maghiar de Externe privind exercitarea drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorități maghiare din Ucraina au fost respinse de ministrul ucrainean al Învățământului. După părerea ministrului Novosad, aceste propuneri sunt absolut inacceptabile, – transmite serviciul de presă al ministerului Educației şi Ştiinţei al Ucrainei, după încheierea întâlnirii de vineri dintre Szijjártó și Novosad la Kiev.
”Discuțiile politice cu privire la examinarea problemei lingvistice pentru școlile cu predare în limbile minorităților naționale sunt considerate închise, astfel încât toate eforturile vor fi axate pe activități de perfecționare a personalului didactic. Toții copiii din Ucarina, indiferent de originea lor etnică, trebuie să însușească eficient și liber limba de stat. În același timp, respectăm dreptul constituțional al fiecărui copil să studieze și să învețe în limba lui maternă”, a specificat Novosad.
Ministrul maghiar de Externe a sugerat ministrului ucrainean al Educației ”să examineze unele modalități de îmbunătățire a condițiilor de studiere a limbii materne pentru comunitatea maghiară din Transcarpatia”, în special, ”prin creșterea numărului de ore pentru învățarea limbii ucrainene, dar nu în detrimentul altor discipline ce urmează să fie predate în limba maternă”. Hanna Novosad a respins propunerile lui Péter Szijjártó, argumentând că ”limba maghiară nu are statutul de limbă a unui popor autohton, deoarece statutul de „popor băștinaș” se acordă acelor naționalități, care nu au un alt stat, decât Ucraina”.

Romanian Global News

Read Previous

750 milioane euro investiți de Budapesta în vecinătate în patru ani. Cât a investit România în comunitățile sale istorice, mai numeroase decât cele maghiare? Aproape nimic în comparație cu Ungaria!

Read Next

Noaptea minții! Soția liderului separatist de la Tiraspol, omul Moscovei, are cetățenia României! Asta în timp ce România refuză dreptul la cetățenie al românilor din Maramureșul Istoric și Balcani!