Comisia Europeană se va baza pe opiniile minorităților naționale din Ucraina în timpul evaluării reformei învățământului

Comisarul european pentru politica europeană de vecinătate și negocierile privind extinderea, Olivér Várhelyi, intenționează să se consulte cu minoritățile naționale privind conformitatea legislației ucrainene cu valorile UE, notează Agenția BucPress din Cernăuți, preluat de Romanian Global News.
El a spus acest lucru la Kiev, răspunzând la întrebările unui corespondent ucrainean.
Olivér Várhelyi, etnic ungar, a declarat că va acorda o atenție specială drepturilor minorităților naționale.
„După cum știți, protejarea persoanelor aparținând minorităților este o valoare europeană. Și aceasta este o valoare pe care o prețuim în acțiunile noastre, nu numai în cadrul UE, ci și în afara comunității europene”, a spus comisarul.
El a evitat să răspundă la întrebarea dacă punerea în aplicare a deciziilor Comisiei de la Veneția privind Învățământul, adoptată de Ucraina, a fost suficientă pentru Comisia Europeană, spunând doar că Bruxelles-ul „studiază legea aprobată de parlament”.
În același timp, el a subliniat că UE va lua o poziție bazată pe opiniile minorităților naționale. Se știe că, în timpul vizitei sale la Kiev, este programată o întâlnire cu reprezentanții minorităților naționale.
„Este important să luăm o decizie care să răspundă așteptărilor reprezentanților minorităților … Dacă minoritățile consideră că aceste reguli sunt acceptabile – bine, atunci ni se potrivește”, a subliniat comisarul.
După cum se știe, reprezentanții minorității maghiare, dar și a celei românești sunt nemulțumiți de reforma educațională și cer abolirea normelor lingvistice ale Legii educației.
La întâlnirea care va avea loc în data de 12 februarie la Kiev minoritatea românească va fi reprezentată de Aurica Bojescu, secretar executiv al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale.

Romanian Global News

Read Previous

Răspunsul Autorității Naționale pentru Cetățenie referitor la blocarea procesului de redobândire a cetățeniei române

Read Next

Petru Bogatu: De ce l-au impacientat pe Dodon enormitățile debitate de Ciocoi