Răspunsul Autorității Naționale pentru Cetățenie referitor la blocarea procesului de redobândire a cetățeniei române

„De 10 ani, de când există instituția, nu a fost niciodată blocat procesul de redobândire a cetățeniei române. Nici măcar temporar”, au precizat reprezentanții serviciului de presă, transmite www.newsmaker.md, prelut de Romanian Global News.

Procesul de redobândire a cetățeniei române nu a fost blocat niciodată. Este răspunsul serviciului de presă al Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, la solicitarea NM de a confirma sau infirma informațiile publicate anterior în presă.

Amintim că, acum câteva zile, NM a scris că secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul de la Bucureşti, Ana Guțu, a anunțat că procesul de redobândire al cetățeniei Românie a fost blocat temporar.
„Există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 350 de mii de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română. Din cauza aceasta s-a blocat procesul, fiindcă trebuie să se lămurească organele judiciare ce e cu aceste dosare, dar blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a fost deblocat, mi-a spus ministrul Predoiu, și deja au și fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române”, a declarat Ana Guțu într-un interviu pentru Europa Liberă.
Contactată de NM, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din guvernul României, Ana Guțu, a precizat că mesajul său a fost interpretat greșit.
„A fost interpretat greșit ceea ce am spus. Procesul încetinise din cauza unei investigații judiciare”, a menționat Ana Guțu.
Potrivit acesteia, procesul de redobândire a cetățeniei României nu a fost blocat propriu-zis, ci durează mai mult, din cauza instituirii unor filtre de verificare minuțioasă a dosarelor. Acest lucru a fost necesar în urma unor investigații jurnalistice care au scos la iveală activitatea mai multor rețele dubioase.
„Sperăm că după soluționarea acestei probleme procesul de redobândire a cetățeniei române va reintra în limita termenului legal de 6 luni”, a scris Ana Guțu pe pagina sa de Facebook.

Romanian Global News

Read Previous

Primele publicaţii tipărite în limba română şi periodice postdecembriste, în expoziţie la Biblioteca Academiei Române

Read Next

Comisia Europeană se va baza pe opiniile minorităților naționale din Ucraina în timpul evaluării reformei învățământului