Deputatații Matei Dobrovie de la București și Lilian Carp de la Chișinău cer retragerea cetățeniei române soției marionetei rusești de la Tiraspol

Deputatul Matei Dobrovie a reacționat la informația conform căreia, Svetlana Crasnoselscaia, soția liderului separatist de la Tiraspol, a primit cetățenie română, transmite Romanian Global News.
Într-o declarație publică, deputatul PNL s-a întrebat cum este posibil ca o astfel de persoană să primească cetățenia română, dar 40.000 de etnici români din Transcarpatia (Ucraina) să nu aibă acest drept.
„Autoritatea Națională de Cetățenie a reușit ”performanța” să dea cetățenie română soției liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Crasnoselschi, și unor deputați socialiști care înjură zilnic România. În prezent, procedura de redobândire a cetățeniei este complet blocată, după ce s-a deschis un dosar penal pentru faptul că mii de ruși și ucraineni au primit cetățenie ilegal, fără să li se verifice actele.
Peste 3.000 de persoane cu domiciliul în Rusia au vrut să devină, brusc, români, la începutul lui 2019. În schimb, ANC nu este în stare să facă nimic pentru cei peste 40.000 de români din Transcarpatia, care ar trebui să aibă acest drept de redobândire a cetățeniei.

Presa din R. Moldova a publicat încă din 2017 știrea cu Svetlana Krasnoselskaia, dar Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a luat nicio măsură, în ciuda faptului că regimul nerecunoscut din Transnistria este unul dintre principalele instrumente de presiune și santaj ale Federației Ruse asupra R. Moldova.
Așa arată o instituție nefuncțională, care trebuie reformată din temelii. Voi cere ANC să retragă cetățenia română celor care în mod clar n-o merită, prin atacurile constante pe care le lansează împotriva României și a intereselor ei”, s spus parlamentarul bucureștean.

Reacții și în Parlamentul de la Chișinău!

Lilian Carp, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a trimis o petiție Guvernului României în care solicită revizuirea și retragerea deciziei prin care s-a acordat cetățenie română Svetlanei Crasnoselscaia, soția așa-zisului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și a celor care întreprind grave abateri cu caracter anti-național, anti-românesc, xenofob și separatist.

În urma sesizării de ieri, făcute de președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, către Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, deputații din Parlamentul RM, dar și Autoritatea Națională pentru Cetățenie cu privire la deținerea cetățeniei române a soției așa-zisului lider de la Tiraspol, deputatul Lilian Carp s-a autosesizat, trimițând o scrisoare recomandată Guvernului României.
„Aduc la cunoștința autorităților responsabile din România asupra unui fapt grav de acordare a cetățeniei române contrar normelor legale. În baza unor informații veridice de care dispunem și în posesia cărora am intrat, vă aduc la cunoștință că doamna Svetlana Crasnoselscaia…deține cetățenia României…”, se arată în petiție.
Deputatul de la Chișinău atrage atenția autorităților de la București de pericolele care pot surveni din cauza separatiștilor de pe teritoriul Republicii Moldova cu cetățenie română.
„Având în vedere caracterul ilegal al acțiunilor și declarațiilor făcute de separatiști pe teritoriul Republicii Moldova, penteu care sunt prevăzute sancțiuni penale pentru separatism teritorial, aduc la cunoștința autorităților statului Român aceste grave abateri și caracterul anti-național, anti-românesc, xenofob și separatist al acestor persoane, precum și pericolele care pot să survină de la aceștia”, mai scrie deputatul în scrisoare.
Acesta solicită implicarea autorităților de la București în revizuirea și retragerea deciziei prin care a fost acordată cetățenie română persoanelor sus-numite, întrucât aceștia „sfidează grav legislația României și profanează integritatea și imaginea statului, acuzându-l de război civil și genocid în Republica Moldova”.

Romanian Global News

Read Previous

MAE cere autorităților britanice să clarifice incidentul xenofob la adresa unor cetățeni români

Read Next

Întâlnire între Violeta Alexandru şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, pe tema pensiilor pentru românii care lucrează şi în străinătate