Eugen Tomac a ridicat din nou în Parlamentul European problema încălcării drepturilor românilor din Ucraina

Luni, 10 februarie 2020, în ședința din cadrul Parlamentului European, europarlamentarul Eugen Tomac a avut o scurtă intervenție referitoare la situația românilor din Ucraina și sinonimia dinte limba română/limba moldovenească, transmite Romanian Global News.

“În Uniunea Europeană avem 24 de limbi oficiale. Se pare însă că, pentru autoritățile de la Kiev, nu este suficient că limba română este limbă oficială a Uniunii Europene și, prin legea educației modificată în 2017, prin care li se interzice minorităților accesul la limba maternă, se întâmplă un lucru extrem de grav: minoritatea română se confruntă cu o teză pe care Uniunea Sovietică a creat-o, și anume că limba română nu este altceva decât o limbă străină pentru românii de acolo și că aceștia vorbesc un grai numit limba moldovenească”, se arată în stenograma ședinței.

Această teză este astăzi un pericol pentru 500 000 de români care vorbesc limba română și, pentru că profesorii de limbă română din Ucraina cer să se revină la limba română, solicit și eu o comisie care să intervină pe această temă”, a precizat europarlamentarul.
Poziția și intervenția europarlamentarului vine în contextul în care, recent, românii din Ucraina au tras un nou semnal de alarmă referitor la prevederile legilor care lichidează„drepturile istorice la învățământ în limba maternă” în statul vecin.

Romanian Global News

Read Previous

Întâlnire între Violeta Alexandru şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, pe tema pensiilor pentru românii care lucrează şi în străinătate

Read Next

Reprezentanți ai minorităților română, maghiară și bulgară s-au văzut la Kiev cu Comisarului UE pentru extindere, Olivér Várhelyi