MAE cere autorităților britanice să clarifice incidentul xenofob la adresa unor cetățeni români

După ce în presă au apărut informații conform cărora două firme românești din Londra au primit scrisori anonime cu conținut xenofob, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situație Ministerului britanic de externe și conducerii poliției metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente și de a lua măsurile care se impun pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetățenilor români prezenți în Marea Britanie, tramsmite Romanian Global News.
De asemenea, cazul a fost adus și la cunoștința Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanța pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării și protejării drepturilor cetățenilor europeni.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și, în egală măsură, încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații sau care au cunoștință de astfel de situații să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de cetățenii români care locuiesc și lucrează în Marea Britanie, comunitatea românească din Regatul Unit fiind bine integrată în societatea britanică și apreciată pentru contribuția activă la dezvoltarea economiei și societății britanice”.
Două firme românești din nordul Londrei au primit scrisori anonime cu conținut xenofob în limba engleză. Ambele firme sunt situate în cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică, scrie jurnalistul Petru Clej pentru Radio France International.
Pe Watling Avenue, o stradă comercială din Burnt Oak, se află trei firme românești: un birou de contabilitate, o covrigărie și un magazin alimentar. Covrigăria Kroky este recent deschisă și patronul ei, Andrei Liviu Chiroșcă, mi-a arătat scrisoarea primită prin poștă săptămâna trecută, care cnține un text tipărit: ”Nu v-ați îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară. Numai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial. O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vedem duși. Plecați odată” este traducerea textului original în engleză.
În plic era anexată și fotocopia unui articol despre trei frați cetățeni români condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.
”Englezi fără școală”
Și biroul de contabilitate, al cărui proprietar este Nicolae Caminschi (originar din Republica Moldova), a primit fotocopia articolului pe care era tipărit textul în engleză ”Plecați acasă – și luați-vă escrocii și țiganii cu voi”.
”Sunt obșnuit, asta e a doua oară când primesc așa ceva”, spune Andrei Liviu Chiroșcă. ”Deocamdată suntem bine primiți aici, de abia am deschis magazinul”, spune el despre atitudinea localnicilor.
”Dacă sunt englezi atunci sunt analfabeți. Probabil că sunt niște englezi fără școală”, adaugă el când îl întreb cine ar putea sta în spatele acestei scrisori.
Andrei Liviu Chiroșcă nu a reclamat acest atac xenofob la poliție, pentru că, în opinia sa, poliția nu ia măsuri. ”Am primit o scrisoare identică anul trecut când Marea Britanie nu ieșise încă din Uniunea Europeană. Succes lor dacă asta vor. România e tot casa mea”, spune el când îl întreb dacă astfel de atacuri au legătură cu Brexit.
Am vizitat și alte două magazine românești din apropiere și mi s-a spus că nu au primit astfel de scrisori de amenințare.
La ora actuală, potrivit estimărilor oficiale publicate în noiembrie 2019 numărul cetățenilor români din Londra în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019 a fost de 163.000, cea mai numeroasă comunitate de cetățeni străini din capitala Regatului Unit. Integral reportajul pe site-ul RFI.

Romanian Global News

Read Previous

Moscovei nu-i mai convine ambasadorul R, Moldova la București și ordonă lui Dodon să-l retragă

Read Next

Deputatații Matei Dobrovie de la București și Lilian Carp de la Chișinău cer retragerea cetățeniei române soției marionetei rusești de la Tiraspol