Reprezentanți ai minorităților română, maghiară și bulgară s-au văzut la Kiev cu Comisarului UE pentru extindere, Olivér Várhelyi

În data de 12 februarie a avut loc o întrevedere a Comisarului UE, Olivér Várhelyi, cu reprezentanții minorităților naționale din Ucraina, notează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

La întâlnire au participat Aurica Bojescu, Secretar Responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Deputat în Consiliul regional Cernăuți în 4 legislaturi (1998-2015); Dr. Ion Popescu, Asociat onorific al AP a Consiliului Europei, deputat în Parlamentul Ucrainei în 5 legislaturi; Anton Kisse, deputat in Parlamentul Ucrainei în 4 legislaturi, Președintele Asociației Bulgarilor din Ucraina; Laslo Brenzovych, Deputat în Parlamentul Ucrainei (2014-2019), Președintele Societății Culturale a Maghiarilor din Transcarpatia.
Ion Popescu, Asociat onorific al AP a Consiliului Europei, deputat în Parlamentul Ucrainei în 5 legislaturi, a oferit un interviu postului de Radio Cernăuți după desfășurarea întâlnirii de la Kiev. Interviu poate fi audiat în subsolul acestui text.
Kievul omite din comunicat discuția despre minorități!
Olivér Várhelyi, a avut o întrevedere și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Comisarul UE a scris pe contul său de Twitter că discuția cu Zelenski a fost „minunată”. „Am convenit să consolidăm cooperarea economică pentru a construi o economie puternică și durabilă în Ucraina. Am discutat despre progresele în reforme, inclusiv în sistemul judiciar și despre necesitatea de a găsi o soluție la problema minorităților naționale”, a menționat Olivér Várhelyi.
În același timp, în comunicatul oficial al Oficiului Președintelui Ucrainei nu se amintește despre vreo discuție despre situația minorităților naționale.
Un comunicat de presă al biroului președintelui prezintă în detaliu că reuniunea a fost despre „procesul de reformă și cooperare”. Printre problemele discutate cu comisarul se numără semnarea Acordului privind spațiul aviatic comun, începutul negocierilor privind așa-numita renunțare la viza industrială, aprofundarea cooperării în sfera digitală și altele. În schimb, problema minorităților naționale nu a fost menționată în comunicatul Președinției.

Romanian Global News

Read Previous

Eugen Tomac a ridicat din nou în Parlamentul European problema încălcării drepturilor românilor din Ucraina

Read Next

Mișcarea prin care Igor Dodon ar putea fi învins în primul tur al alegerilor prezidențiale