Breaking News :

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 4, 2020

Școala românească din Movila nu va fi închisă….încă – decizie de compromis în comuna Herța! Oare până când?

La 18 februarie a.c. la Herța a avut o masă rotundă la care a fost discutată problema unei posibile comasări a școlii românești din Movila cu școala ucraineană din orașul Herța, informează Agenția BucPress din Cernăuți, preluată de Romanian Global News.

La masa rotundă au participat: șefa Administrației Raionale de Stat, Lilia Olaru, primarul comunei Herța, Vasile Scripcaru, șeful Consiliului Raional Herța, Victor Ciuclea, președinți ai fracțiunilor și grupurilor de consilieri din consiliul local Herța.
După o serie de discuții, consilierii au ajuns la o decizie de compromis: să fie păstrată școala cu predare în limba română din satul Movila, să fie amânată pe o perioadă nedeterminată sesiunea consiliului privind crearea unei școli de bază în comună, să fie susținute demersurile de obținere a fondurilor necesare de la Guvern pentru reparația clădirii vechi a școlii cu predare în limba ucraineană din Herța.
Consilierii au optat pentru obținerea ajutorului bănesc de către școala din Herța, fără crearea unei școli de bază prin „înghițirea” școlii românești din Movila. Așadar, nicio școală nu va fi închisă.
Autoritățile locale au constatat că subiectul respectiv este unul foarte delicat, nu există o înțelegere și viziune unică în comună, de aceea, liderii fracțiunilor au decis să monitorizeze unele evoluții din viitor, cum ar fi: semnarea sau nesemnarea de către președintele Ucrainei a Legii Învățământului Secundar și posibila extindere geografică a comunei Herța.
De precizat că potrivit planului de perspectivă comuna Herța se va extinde, urmând să fie alipite la ea mai multe sate românești din ținut. Luând în calcul acest fapt, autoritățile au decis că nu este logic să fie create noi școli de bază acum, pentru că nu pot fi estimate corect posibilele riscuri din viitor.
Consilierii au îndemnat primăria și conducerea raionului să analizeze opiniile locuitorilor din toate satele, să fie găsit un numitor comun, astfel încât să nu fie îngrădit dreptul românilor care doresc să învețe în limba maternă, dar nici al celor care au ales școala ucraineană din Herța.
Reamintim că în data de 16 februarie 2020 în incinta Casei de Cultură din satul Molnița, comuna Herța, regiunea Cernăuți, a avut loc adunarea satului. Alegătorii au mandatat cei 10 consilieri din localitate să se opună inițiativei de comasare a școlii din Movila cu școala din Herța, deoarece până în anul 2022 aceste școli pot funcționa în actualul format, mai mult, Legea Învățământului Secundar încă nu a fost semnată de președintele țării.
Sperăm că deciziile din viitor ale autorităților locale vor lua în calcul opiniile majorității locuitorilor comunei, astfel încât drepturile tuturor copiilor la învățământ de calitate să fie respectat.

Romanian Global News

Read Previous

Decorații din partea Președintelui Klaus Iohannis pentru două școli, în care se predă și în limba română, din Ungaria

Read Next

Îngerul copiilor români /volohi din Poroșcovo: Părintele Eftimie Mitra de la Mânăstirea „Sfinții Voievozi” din Munții Orăștiei