Breaking News :

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 4, 2020

Școlile românești din Ucraina – sub ”lupa” Ministerului educației de la Kiev

În regiunile Cernăuți și Transcarpatia s-a aflat într-o vizită de două zile o delegație oficială de la Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina în frunte cu Liubomira Mandzii, adjunctul ministrului educației de la Kiev, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.
În nordul Bucovinei oaspeții au avut un program foarte încărcat, întâlniri cu autoritățile locale și cadrele didactice, directorii unor instituții de învățământ, vizite de documentare, participând totodată și la o ”masă rotundă”, organizată în incinta administrației regionale de stat Cernăuți, la care au fost invitați majoritatea profesorilor de limbă și literatură ucraineană din școlile cu predarea disciplinelor în limba română din regiunea Cernăuți.
La întâlnirea cu adjunctul ministrului Învățământului și Științei de la Kiev au fost invitați să participe și reprezentanții mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți, care au asistat, de fapt, la o întâlnire de prezentare a standardului de stat în învățământul secundar din Ucraina. Din păcate, încercările de a aborda subiectul legilor care îngrădesc dreptul la învățământ în limba maternă a fost blocat de reprezentanții Ministerului de la Kiev, care subliniau că acesta este un subiect politic, iar Curtea Constituțională de la Kiev a recunoscut că Legea Educației corespunde cu Legea Fundamentală a Ucrainei.
Așadar, reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți la întrunire într-un număr destul de mare au asistat la o întâlnire de natură tehnică, iar tema ”mesei rotunde” nici nu le-a fost anunțată.
În același timp, experții comunității românești din Ucraina au adus critici standardelor propuse de Kiev pentru că vin în contradicție cu Legea Învățământului secundar din Ucraina, iar orele tot mai puține la limba și literatura română nu vor permite ca limba maternă să fie studiată suficient de către etnicii români din Ucraina.
Opiniile celor prezenți au fost diverse. Printre liderii mediului asociativ românesc prezenți la întâlnirea cu oficialitățile de la Kiev s-a numărat și academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, care este categoric împotriva acestor standarde.
Nicolae Șapcă, vice președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ”Mihai Eminescu” este de părere că limba maternă trebuie să fie limba de bază în instituțiile de învățământ mediu din Ucraina.
În cadrul ”mesei rotunde” doamna Aurica Bojescu, secretară responsabilă a Uniunii Interregionale ”Comunitatea Românească din Ucraina” a adresat mai multe întrebări reprezentanților ministerului de la Kiev, venind chiar cu unele propuneri concrete, care ar putea fi de folos școlilor cu predarea disciplinelor în limba română din Ucraina.
Reporterii BucPress au realizat și un reportaj video pe care-l puteți viziona în subsolul acestei informații.

Romanian Global News

Read Previous

Cei 120 de militari români din Detaşamentul de elicoptere „Carpathian Pumas”, medaliaţi de ONU

Read Next

De teama unioniștilor, Dodon blochează Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău