Istoricul si arheologul Alexandru Bogdan personalitate a exilului românesc din Franța, a plecat în veșnicie

Asociatia La Maison Roumaine anunta cu profunda tristete decesul la Paris, la spitalul George Pompidou, astazi duminica 8 martie 2020, a distinsului arheolog si istoric Alexandru Bogdan, membru de seama al asociatiei, transmite dl. Alexandru Herlea, preluat de Romanian Global News.

Alexandru Bogdan s-a nascut la Bucuresti, la 24 februarie 1936 intr-o familie de intelectuali. Este fiul profesorului de filozofie Alexandru Bogdan, nascut la Bucuresti in 1904, absolvent al Facultatii de Litere si Filozofie a Universitatii din Bucuresti, cu un doctorat in Germania si al Emiliei Alexandrescu nascuta la Vaslui, tot in 1904, intr-o familie inrudita cu familia Donici. Licentiata a facultatii pe care a absolvit-o si sotul ei s-a specializat la Berlin si Paris. Bunicul din partea tatalui, Ion Bogdan, nascut in Rucar, este inrudit cu familia brasoveana Bogdan din care fac parte fratii Gheorghe Bogdan Duica, rector al universitatii din Cluj ; Ioan Bogdan, membru al Academiei Romane, Ecaterina Bogdan casatorita cu Nicolae Iorga, ca sa nu-i citez decat pe acesti trei frati. Bunica nascuta Stroe provine dintr-o veche familie de preoti ardeleni din Sibiu. Alexandru si Emilia Bogdan sunt profesori la cunoscute licee din Bucuresti (Gheorghe Sincai, Spiru Haret, etc.) si autori de manuale pentru liceu. Alexandru Bogdan publica intre cele doua razboaie mondiale cartea intitulata : « Filozofie si educatie nationala » (re-publicata in 2010, ed. AIUS) si este inspector general in Ministerul Culturii Nationale si a Cultelor.
Alexandru Bogdan jr. este elev al liceului Mihai Viteazul din Bucuresti si student la Facultatea de Istorie a Universitatii din capitala. Dupa absolvire lucreaza ca arheolog la Tg. Mures (Cetate), la Constanta (Mozaicul din piata Ovidiu), Brasov (Biserica Neagra), asezarile neolitice de langa Bucuresti, etc. Paraseste Tara in 1978 si se refugiaza pentru scurt timp in Franta de unde pleaca in Statele Unite. Aicea lucreaza ca muzeograf si conferentiar la Metropolitan Museum din New York si devine cetatean american. Prea legat de Europa revine dupa pensionare, pe la mijlocul anilor 1980, la Paris unde va ramane pana la sfarsitul vietii.
La Paris a fost foarte activ si prezent in viata comunitatii refugiatiilor romani. Pasionat de istorie, subjugat de dorinta de-a poseda carti si diverse publicatii cheltuia ultimul ban din modesta sa pensie pentru a le achizitiona ; a iubit cu pasiune litera scrisa. A facut cateva conferinte cu caracter istoric la Sorbona. S-a angajat alaturi de Remus Radina, Cicerone Ionitoiu, Ilie Mihalcea si altii in lupta pentru pastrarea Bisericii ortodoxe din Jean de Beauvais, bastion romanesc, in administrarea refugiatiilor ; a participat la pelerinajele de Inaltare, initiate de Remus Radina la cimitirul eroilor romani de la Soultzmatt ; a participat la conferintele si activitatiile asociatiei La Maison Roumaine – LMR ; m-a sustinut cu multa hotarare dupa ce am preluat presedintia acesteia in 2011, etc. Modest si discret, inteligent si binevoitor intotdeauna gata sa ajute, atasat valorilor europene si identitatii romanesti a donat, prin intermediul LMR, importnta sa biblioteca : Universitatii Transilvania din Brasov si CEREFREA (Centrului Regional Francofon de Cercetari Avansate in Stiinte Sociale) din Bucuresti.
Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l aibe in paza Sa!

Romanian Global News

Read Previous

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

Read Next

PS Părinte Episcop Macarie la românii din Danemarca: „Ne temem că lumea va intra în carantină, însă ar trebui sa ne temem și mai mult să nu intrăm în carantină spirituală”