Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iunie 3, 2020

Nicolae Negru: De ce s-a grăbit Stoianoglo să spele imaginea lui Dodon?

Stoianoglo s-a spălat pe mâini, anunțând că Procuratura Anticorupție pune punct încercării de a stabili de unde vin banii cu care Dodon își întreține partidul, conglomeratul mediatic, fundația „Din Suflet”, își plătește vacanțele luxoase cu familia, își editează pomelnice în tiraje egale cu numărul bisericilor ortodoxe…, scrie Nicolae Negru pe www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.
Rapoarte impecabile
Urmărirea penală nu va fi începută, se spune în comunicatul de presă al Procuraturii Generale, deoarece: 1) investigațiile efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor nu au identificat „tranzacții financiare suspecte” ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid (dar tranzacția „Bahamas” nu e suspectă? – n.n.); 2) raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018 arată că veniturile şi cheltuielile efectuate „sunt clasificate corect”; 3) rapoartele anuale, prezentate la Comisia Electorală Centrală, privind gestiunea financiară a PSRM, rapoartele privind auditul PSRM şi rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale, prezentate de reprezentanții socialiști, în perioada 01.01.2018 – 01.05.2019, „nu conțin nereguli”; 4) audiindu-se „toate persoanele pretins a avea informații despre obiectul investigațiilor”, faptul finanțării ilegale a PSRM „nu și-a găsit confirmare”.
Lucru de ochii lumii
Nu vă miroase, stimați cititori, a formalism, a lucru făcut de mântuială, de ochii lumii? Rapoartele oficiale le poate verifica oricine. Am fi vrut să știm dacă cheltuielile partidului, inclusiv întreținerea mass-media și a fundației care face pomeni electorale, sunt evaluate corect, nu sunt ascunse, diminuate și dacă ele corespund veniturilor legale obținute de PSRM, inclusiv președintele partidului. Procuratura nu spune nimic despre aceasta, ceea ce înseamnă că nu are idee câți bani scoate Dodon din buzunar pentru partidul său. Și, cu atât mai mult, câți și de unde primește pentru întreținerea PSRM.
Suspiciunea că liderul PSRM nu își declară toate veniturile, că și-a construit o casă peste posibilitățile sale financiare, că cheltuiește mai mult decât câștigă ca bugetar e mai veche, presa (în special, Ziarul de Gardă) a scris nu o singură dată despre aceasta. Explicația președintelui că îl ajută părinții a intrat în folclorul politic, îi amuză an de an pe politicienii începători, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Dodon însuși îi spunea lui Plahotniuc că primește de la Kozak de la 600-700 de mii de dolari până la 1 milion de dolari lunar. Sunt reale aceste cheltuieli sau PSRM cu tot cu televiziuni „consumă” mai puțin? Cum interpretează procurorii această declarație a lui Dodon? Prefăcându-se că nu a existat? În acest mod vrea dl Stoianoglo să câștige încrederea cetățenilor?
Salutări din Bahamas, pentru procurori
Procuratura Generală abandonează dosarul finanțării ilegale a PSRM fără să aibă rezultatele investigației în cazul finanțării campaniei electorale a socialiștilor prin Bahamas. Cum poți să constați „lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracțiuni” în cazul finanțării PSRM, dacă nu este încheiată investigația privind posibila implicare a unor „persoane afiliate PSRM” (și care finanțează PSRM) în acest dosar „pornit pe pretinse fapte de spălare de bani”? Faptul că procuratura generală se referă la ambele cazuri în același comunicat de presă e o dovadă că comasarea acestora, efectuată de Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, a avut sens.
Sursele obscure de finanțare a partidelor politice din Republica Moldova sunt o cale ușoară de corupere a politicienilor locali, iar noul procuror general s-a angajat să lupte viforos cu corupția. Putea să înceapă cu PSRM, dar se vede că dl Stoianoglo are de gând să lupte cu corupția ca și predecesorii săi, selectiv.
Fumigene, fumigene…
Ca și predecesorii săi, el folosește fumigene pentru a sustrage atenția de la favorul pe care i-l face lui Dodon. Să fie întâmplător faptul că anunțul privind încetarea urmăririi penale în cazul finanțării PSRM vine imediat după perchezițiile efectuate la BNM și arestarea fostului guvernator Dorin Drăguțanu și a ex-viceguvernatorului Ema Tăbârță?
Contrar promisiunilor sale de a nu face show și de a aplica cu măsură arestul, Stoianoglo a cerut pentru Drăguțanu 30 de zile de arest nu se știe pentru ce. Dacă ar fi vrut să nimicească niște documente sau să fugă, fostul guvernator a avut 5 ani la dispoziție. Nu s-a comunicat ce acuzații concrete i se aduc și nici Drăguțanu nu pare să fi înțeles de ce este acuzat. Cel puțin, în aparență, ni se servește un show, care până nu demult îi repugna lui Stoianoglo, dar nevoia de o fumigenă, pentru a acoperi operațiunea numită „reabilitarea PSRM” a fost, probabil, mai puternică decât principiile anunțate de el. Așa că s-ar putea să-l vedem pe Drăguțanu la libertate mai repede decât a fost arestat.
Prea puțin a ținut iluzia despre independența lui Stoianoglo. De ce nu a mai durat, de ce atâta grabă în a spăla imaginea lui Dodon și PSRM? E o întrebare retorică, firește, toată lumea înțelege de ce.

Romanian Global News

Read Previous

Forumul European pentru Supravegherea Vaccinului sprijină protestele din România împotriva obligativității vaccinării

Read Next

Cea mai gravă problemă a R. Moldova nu este coronavirusul, unioniștii sau integrarea europeană, ci Dodonul!