Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iunie 3, 2020

Nicolae Negru, despre vizita lui Viktor Orban: „Mi se pare că cineva vrea să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul”

Premierul maghiar, Viktor Orban, și prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, au semnat, astăzi, la Chișinău un acord de parteneriat strategic între Ungaria și Republica Moldova. Prin acest act, Budapesta s-a angajat să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova. Analiștii politici de la Chișinău consideră că în spatele acestei apropieri de Ungaria ar sta Federația Rusă care intenționează să marginalizeze Bucureștiul în relația Chișinăului cu instituțiile europene, transmite www.radiochisinau.md, preluat de Romanian Global News.
Vizita lui Viktor Orban la Chișinău a fost precedată de întrevederea miniștrilor de externe al Ungariei și al Republicii Moldova, în luna februarie. Tot atunci a fost anunțată lansarea unui partneriat strategic între Budapesta și Chișinău, fapt confirmat joi prin semnăturile lui Viktor Orban și Ion Chicu.
Documentul prevede intensificarea colaborării între oamenii de afaceri din amebele state care pot accesa credite avantajoase de la banca maghiară Exim, dar și o cooperare politică – pe segmentul integrării europene. Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu:
Primul articol din declarația aceasta de parteneriat strategic vizează expres suportul Republicii Moldova pe calea integrării europene, fapt pentru care vreau să-i mulțumesc Guvernului Ungariei, a declarat Ion Chicu.
Potrivit lui Viktor Orban, cooperarea moldo-maghiară este și în interesul Uniunii Europene. Totuși, premierul Ungariei a sfătuit conducerea Republicii Moldova să diversifice căile de dialog și colaborare cu Uniunea Europeană.
Editorialistul Nicolae Negru a comentat pentru Radio Chișinău că apropierea economică și comercială între Ungaria și Republica Moldova este binevenită. Însă, miza acestei vizite este alta – să demonstreze că Igor Dodon este un lider apreciat și că nu este izolat în plan internațional.
Analistul Politic a observat că de fiecare dată când relațiile dintre Chișinău și București se răcesc, diplomația moldovenească se reorientează spre Budapesta. Același lucru s-a întâmplat în timpul guvernării Partidului Comunist al lui Vladimir Voronin, când românofobia elitelor de la Chișinău a făcut din Ungaria principalul partener european, este de părere Nicolae Negru.

Mi se pare că cineva vrea să se repete această etapă, să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul. Acel cineva este Putin desigur. El trage sforile pe arena europeană, a spus Nicolae Negru.

Comentatorul politic Anatol Țăranu susține, de asemenea, că miza vizitei premierului Orban la Chișinău este să demonstreze că Igor Dodon este un lider apreciat și că nu este izolat în plan internațional. În același timp Țâranu nu exclude că această apropiere a președintelui Dodon față de Budapesta s-a făcut cu ajutorul Moscovei.
„În condițiile în care regimul Dodon și personal președintele se regăsește într-o izolare internațională, pentru că el este nefrecventabil la București și Kiev, el caută să rupă această izolare internațională. Dodon încearcă să contrabalanseze pierderile pe relația bilaterală cu Bucureștiul și Kievul în cea cu Budapesta. Dacă mai luăm în calcul că are o relație specială cu Moscova, iar Moscova este patronul lui Dodon, nu este exclus că această apropiere față de Budapesta a lui Dodon s-a făcut prin Moscova”, a declarat pentru Deschide.MD Anatol Țăranu.
Tot astăzi, la Chișinău a avut loc formul de afaceri Republica Moldova – Ungaria la care au participat peste 30 de firme maghiare. Banca de export-import de la Budapesta a deschis o linie de finanțare de 100 de milioane de dolari americani pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Republica Moldova.

Romanian Global News

Read Previous

Ovidiu Tânjală: Vaccinarea obligatorie. O perspectivă incorectă politic

Read Next

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța