Nicolae Negru, despre vizita lui Viktor Orban: „Mi se pare că cineva vrea să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul”

Premierul maghiar, Viktor Orban, și prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, au semnat, astăzi, la Chișinău un acord de parteneriat strategic între Ungaria și Republica Moldova. Prin acest act, Budapesta s-a angajat să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova. Analiștii politici de la Chișinău consideră că în spatele acestei apropieri de Ungaria ar sta Federația Rusă care intenționează să marginalizeze Bucureștiul în relația Chișinăului cu instituțiile europene, transmite www.radiochisinau.md, preluat de Romanian Global News.
Vizita lui Viktor Orban la Chișinău a fost precedată de întrevederea miniștrilor de externe al Ungariei și al Republicii Moldova, în luna februarie. Tot atunci a fost anunțată lansarea unui partneriat strategic între Budapesta și Chișinău, fapt confirmat joi prin semnăturile lui Viktor Orban și Ion Chicu.
Documentul prevede intensificarea colaborării între oamenii de afaceri din amebele state care pot accesa credite avantajoase de la banca maghiară Exim, dar și o cooperare politică – pe segmentul integrării europene. Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu:
Primul articol din declarația aceasta de parteneriat strategic vizează expres suportul Republicii Moldova pe calea integrării europene, fapt pentru care vreau să-i mulțumesc Guvernului Ungariei, a declarat Ion Chicu.
Potrivit lui Viktor Orban, cooperarea moldo-maghiară este și în interesul Uniunii Europene. Totuși, premierul Ungariei a sfătuit conducerea Republicii Moldova să diversifice căile de dialog și colaborare cu Uniunea Europeană.
Editorialistul Nicolae Negru a comentat pentru Radio Chișinău că apropierea economică și comercială între Ungaria și Republica Moldova este binevenită. Însă, miza acestei vizite este alta – să demonstreze că Igor Dodon este un lider apreciat și că nu este izolat în plan internațional.
Analistul Politic a observat că de fiecare dată când relațiile dintre Chișinău și București se răcesc, diplomația moldovenească se reorientează spre Budapesta. Același lucru s-a întâmplat în timpul guvernării Partidului Comunist al lui Vladimir Voronin, când românofobia elitelor de la Chișinău a făcut din Ungaria principalul partener european, este de părere Nicolae Negru.

Mi se pare că cineva vrea să se repete această etapă, să tensioneze relațiile dintre Chișinău și București, să marginalizeze sau să dea la o parte Bucureștiul. Acel cineva este Putin desigur. El trage sforile pe arena europeană, a spus Nicolae Negru.

Comentatorul politic Anatol Țăranu susține, de asemenea, că miza vizitei premierului Orban la Chișinău este să demonstreze că Igor Dodon este un lider apreciat și că nu este izolat în plan internațional. În același timp Țâranu nu exclude că această apropiere a președintelui Dodon față de Budapesta s-a făcut cu ajutorul Moscovei.
„În condițiile în care regimul Dodon și personal președintele se regăsește într-o izolare internațională, pentru că el este nefrecventabil la București și Kiev, el caută să rupă această izolare internațională. Dodon încearcă să contrabalanseze pierderile pe relația bilaterală cu Bucureștiul și Kievul în cea cu Budapesta. Dacă mai luăm în calcul că are o relație specială cu Moscova, iar Moscova este patronul lui Dodon, nu este exclus că această apropiere față de Budapesta a lui Dodon s-a făcut prin Moscova”, a declarat pentru Deschide.MD Anatol Țăranu.
Tot astăzi, la Chișinău a avut loc formul de afaceri Republica Moldova – Ungaria la care au participat peste 30 de firme maghiare. Banca de export-import de la Budapesta a deschis o linie de finanțare de 100 de milioane de dolari americani pentru dezvoltarea relațiilor comerciale cu Republica Moldova.

Romanian Global News

Read Previous

Ovidiu Tânjală: Vaccinarea obligatorie. O perspectivă incorectă politic

Read Next

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța