România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Ministerul român Afacerilor Externe (MAE) a luat notă de evoluțiile politice de la Chișinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianțe guvernamentale, transmite Romanian Global News.
Raportat la aceste evoluții politice, poziția României față de situația din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019, se arată într-un comunicat al MAE.
MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european. MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău.
În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european. În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de Covid19, precum și realizarea proiectelor bilaterale strategice.
România va continua să acorde o atenție deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE – singura opțiune viabilă pentru reformarea profundă a instituțiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi.
Amintim că pe 16 martie, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au anunțat că au ajuns la un numitor privind crearea unei „platforme politice pentru susținerea Guvernului”. Astfel, Partidului Democrat i-au revenit funcțiile de vicepremier pentru Reintegrare (Cristina Lesnic), ministru al Apărării (Alexandru Pînzari), ministru al Educației (Igor Șarov), ministru al Economiei (Sergiu Răilean) și ministru de Externe (Oleg Țulea). Potrivit lui Igor Dodon nouă coaliție de guvernare se va numi „Platforma Social-Democrată pentru Moldova”.

Nicolae Negru în dialog cu Dumitru Diacov de la PD-ul rusesc de la Chișinău:

„Eu am citit cu atenţie acest acord. Nu am văzut ca PSRM să fi schimbat ceva în atitudinea lor, în obiectivele lor, în retorica lor. Dimpotrivă, am văzut că PD s-a apropiat de PSRM. Mă refer în special la politica externă echilibrată. Termenul în sine nu comportă ceva rău… Nu am văzut vreo referire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova. Dimpotrivă, acolo există o frază despre demilitarizarea regiunii transnistrene, în contextul găsirii unei rezolvări comprehensive a conflictului transnistrean. Asta înseamnă că retragerea trupelor se face după ce se găseşte o soluţie finală pentru rezolvarea conflictului, exact cum zice Rusia. Asta înseamnă că atâta timp cât nu se va găsi o soluţie convenabilă Rusiei, ea nu va retrage trupele de pe teritoriul R. Moldova, iar dvs acceptaţi asta”, spune Nicolae Negru.

Romanian Global News

Read Previous

Recomandat românilor de pretutindeni! Virgiliu Gheorghe: Vitamina C sau despre cum să tratăm Corona virus Covid-19

Read Next

România a câștigat un loc onorabil în cadrul competiției Arborele European al Anului 2020