Sorin Lavric: „Ce ne doboară nu e un microb, ci psihicul nostru adus în pragul surescitării apocaliptice”

SORIN LAVRIC este filozof, dar a profesat și ca medic. Din această perspectivă, bivalentă, l-am întrebat dacă se teme de moarte în aceste zile de pandemie, ce efect va avea întoarcerea atâtor români din străinătate, dar și cum va arăta lumea la finalul crizei de coronavirus. Răspunsurile sale sunt de-o luciditate specifică diagnozelor medicale. Un interviu exclusiv Q MAGAZINE, preluat de Romanian Global News.

Solidaritatea va fi pusă la încercare mai târziu

O astfel de criză poate duce la o nevroză colectivă sau mai degrabă la o solidaritate naționala?

Deocamdată nevroza e izbitoare, ba chiar e în fază acută, în schimb solidaritatea va fi pusă la încercare mai tîrziu, cînd vom intra într-o triplă criză: socială, economică și financiară.

Ce sare în ochi este valul de spaimă provocat de abuzul mediatic din toată Europa. Trăiesc cu impresia că o conjurație a mass-mediei și-a pus în gînd să-i aducă pe oameni la un prag de isterie obștească. Iar de isteria aceasta s-au molipsit politicienii, dovadă tonul prăpăstios cu care se adresează fiecare națiunii lui.

Eu nu cred în virulența mortală a acestei epidemii, o virulență care, din cauza presei, a ajuns să fie percepută ca o plagă trimisă de Dumnezeu pentru păcatele omenirii.

Cei care dau ortul popii nu mor din cauza virusului, ci din pricina unor boli prealabile, cărora virusul, pe fondul căderii imunității, le sporește simptomele. Dar nici un om sănătos nu va muri în urma infestării directe cu virusul. Dacă românii ar înțelege acest lucru, ar dormi mai liniștiți și nici nu s-ar mai repezi să golească magazinele.

Nu virusul ne ucide, ci tarele patologice pe care le avem deja.

E ca și cum dacă, aș ciupi de ureche un cardiac cronic care va muri peste trei zile de infarct, voi declara că el a murit din cauza ciupitului. Nu există o relație cauză-efect între infestarea cu coronavirus și decesul unui pacient.

Dumneavoastră cum aţi trăit aceste săptămâni?

În prima săptămînă am luat în serios amenințarea virală, oscilînd între teama de infecție și grija de a anula micile proiecte în care eram prins. Apoi, citind oracolele pierzaniei din gura oamenilor politici -de la Angela Merkel la Bibi Netanyahu, de la Macron la Boris Johnson, tonul apocaliptic prezicînd o contaminare de 70% din populație aducea a palinodie previzibilă- am simțit că ne îndreptăm spre o criză nemaiîntîlnită, provocată de excesul de zel al unor politicieni care, vrînd să preîntîmpine un dezastru, de fapt îl provoacă în numele profilaxiei lui. E precum o profeție care se împlinește prin simplul fapt că ai apucat s-o rostești.

Statele din Europa vor intra în faliment nu din cauza virusului, ci a sufocării complete a vieții sociale.

Ce trăim azi nu au mai apucat decît bunicii noștri în timpul ultimului Război Mondial. Dar cauza nu e pandemia, a cărei patogenie e exagerată pînă la pragul hiperbolei macabre, ci blocarea vieţii sociale din cauza psihozei. Ce ne doboară nu e un microb, ci psihicul nostru adus în pragul surescitării apocaliptice.

Citiți interviul integral aici: https://www.qmagazine.ro/sorin-lavric-ce-ne-doboara-nu-e-un-microb-ci-psihicul-nostru-adus-in-pragul-surescitarii-apocaliptice/

Romanian Global News

Read Previous

Din România, în Republica Moldova: Premiul I pentru cel mai bun reportaj din 2019, „Prăbușire” – Oameni și kilometri

Read Next

Decizie radicală. TAROM suspendă zborurile interne și unele externe