Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

mai 29, 2020

„Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

Am tot evitat să vorbesc despre asta , dar acum nu mai pot să tac. Simt cum furia și revolta mi se opintesc în gât și se cer cu disperare exprimate. Trebuie să deschid gura , altfel mă sufoc. Cum însă și tăcutul , e în aceste vremuri , o formă de a impiedica răspândirea virusului , am ales să scriu.Mă adresez vouă , tuturor românilor, scrie Alin Stanciu pe contul său de facebook, preluat de Romanian Global News.
A fost nevoie de această pandemie ca să vă dați arama pe față și într-un mod sfidător și josnic să vă dați mâna cu cei poticniţi la stânga spectrului politic , într-o adevărată avalanșă de gesturi,acțiuni și declarații care vin să injosească , să ignore , să demonizeze și să provoace suferință și scârbă , românilor din Diaspora (nu agreez termenul , dar nu facem dezbatere lingvistică acum) .
Să o luăm cu începutul. Ați transmis (aproape nemestecat) mesajul otravit lansat de o parte infenctă a mass-media (preluat și de vectori de opinie și exprimare care au pretenția că sunt cerebrali și vertebrali) cum că „hoarde” de „diasporeni” năvălesc în România , aducând cu ei ucigașul Sars Cov2 (aka Covide , aka CoronaVirus ) .
Stimați (folosesc ironic termenul) domni , vă întreb , știți cumva câți cerșetori italieni au adus virusul din China ?! câți zilieri suedezi l-au dus din Italia în Suedia ?! câți muncitori în agricultură s-au întors din Spania în Belgia cu virusul ?! și câte badante nemțoaice au trecut granița din Austria în Germania , cu virusul în poșetă ?! . De unde acest discurs parșiv și acest mesaj subliminal că românii din Diaspora sunt vinovați ?! Toate aceste țări (și multe altele) sunt în plină criză sanitară , toate au răspândire masivă de CV , dar niciuna nu și-a blamat sau demonizat cetățenii care s-au repatriat , așa cum am făcut-o noi , chiar de la cel mai înalt (2m cred) nivel.

Compania poloneză Lot (deținută chiar de statul polonez) a făcut un adevărat pod aerian , cu câte 10 curse zilnice , pt a-și aduce în țară cetățenii din Italia sau Spania , Cehia a repatriat pe cheltuiala ei cetățeni din Peru sau Mongolia și Slovenia a deschis puncte vamale dedicate exclusiv cetățenilor sloveni care veneau din Italia , asta ca să mă opresc doar la statele foste „surori comuniste” . La noi am văzut masuri pompieristice , dezorganizare , neputință sau mai rău , rea-voință.
Voiam să văd tabere de sute , mii de corturi și module , înșirate la graniță , pt primirea , testarea , carantinarea cetățenilor români. Stațiunile Moneasa (AR) și Felix (BH) aveau posibilități mari de cazare și hrănire , dar ați preferat să plătiți sume colosale unor iluștri anonimi , abonați la partid , care dețin pensiuni falimentare. Acolo , trebuia să-i țineți obligați , 14 zile pe toți cei întorși în țară , în condiții decente din punct de vedere sanitar și social.
Sigur că am aici și un deget acuzator pt cei care au strâmbat din nas că n-au cafea la micul dejun sau nu se inchide bine ușa . E CRIZĂ FRAȚILOR !! E PANDEMIE !! știu că nu cu bucurie v-ați pornit spre România , dar v-ați asumat niște riscuri atunci când ați făcut-o și trebuia să suportaţi niște rigori și restricți.
Nu sunt eu în măsură să judec cine și de ce a ales să fugă (DA , ACESTA E TERMENUL CORECT) în România. Noi , cei aflați aici , cunoaștem mult mai bine realitatea decât cei din birourile ministeriale,studiourile sau fotoliile tele-vizionare.Au fugit cei care nu aveau un statut și un rost clar în țările pe unde se pripaşiseră și care doar speculau și spoliau sistemele sociale și economice , dar să băgați bine la cap un lucru , chiar și cerșetorii,hoții,curvele sau infactorii , în momentul în care au plecat din România , au făcut țării un imens bine , degrevând statul de niște cheltuieli financiare și sociale imense și mai mult , aducând bani , bani cash , în economia și bugetul României. Noi , diasporenii onești , stim cel mai bine cât de mult ne-au afectat toți aceștia imaginea , noi avem infinit mai multe motive să-i urăm , dar nu putem să o facem ,pt că e în puterea noastră să dovedim că acolo unde muncim și trăim , românii și România au altă imagine și valoare decât cea oferită de hoți și cerșetori.
Să revenim însă la fondul problemei , nu la forma pe care voi o pictaţi cum vă place. Această pandemie a zduncinat serios economiile țărilor în care trăim. Foarte mulți s-au trezit fără joburi dar au în continuare cheltuieli , chirie,rate,facturi,mâncare. E normal și firesc să gândească pragmatic , cu puținii bani pe care-i au , unde pot supraviețui mai mult/bine , aici sau în România ?! .
Și să nu vă aud că-i acuzați „de ce nu au economisit” că vă întreb pe voi „câți bani aveați puși deoparte ?!” .
Nu e vina lor că se simt mai în siguranță în România ,unde mai au un petec de grădină,un solar,un purcel sau niște rude gata să-i ajute. Ei nu se intorc cu coada între picioare la o țară și un sistem pe care l-au hulit , ei se întorc prematur și forțat . Mulți au avut visul întoarcerii acasă și acum îl trăiesc ca pe un coșmar.
Ani de zile , zeci de ani chiar , ați lălăit-o cu realizarea unei baze de date și a unei statstici clare despre câți români trăiesc/muncesc în Diaspora , asta pt că nu ați vrut să le asigurați corect drepturi electorale. Uite că acum era bună o astfel de bază de date ,care să vă spună clar cine și de unde vine. Acele recomandări de la Ambasade și Consulate sunt dacă nu neafişate , cel puțin ignorate chiar de membri corpului diplomatic , dar aveați la dispoziție bazele de date ale țărilor membre UE , cel puțin , unde puteaţi vedea cine și unde e înregistrat la asigurări medicale,taxe/impozite sau sistem educațional. Trebuia doar să le cereți și coroboraţi , eventual să le și recunoașteți oficial. Dar la nivel de reprezentanțe diplomatice faceți orice , mai puțin să reprezentați interesele noastre. Chiar și acum , sunt românce care au nascut și nu pot obține un certificat de naștere pt copilul lor , sunt oameni care și-au pierdut actele și nu pot obține un duplicat. Nu pot avea nici măcar servicii medicale ,în aceste vremuri complicate , fără acte de identitate. La liniile tel-verde nu răspunde nimeni cu orele și în Italia s-au dat șpăgi pt un loc în avionul de repariere.
Pt că nu știți , nu vreți , nu puteți face mai mult , dați mesaje , „STAȚI ACOLO !! NU VENIȚI ÎN ROMÂNIA !!” .
Ghiciţi ce ?! Imensa majoritate chiar asta facem . Nu pt că ne spuneți voi , ci pt că așa ne îndeamnă obligațiile contractuale ,așa ne îndeamnă spiritul de conservare , așa ne îndeamnă conștiința.
E ca la fotbal. Voi priviți și comentați doar ce fac niște unii , unii foarte puțini . Noi , cei mulți , cei mai mulți , privim și stăm cuminți . Știm că fără noi , economia Romaniei s-ar fi prăbușit demult și știm că acum , cu noi veniți în țară , statul ar colapsa.
Noi dăm dovadă de spirit civic și înțelepciune și așteptăm . Așteptăm ca țara care nu ne mai vrea , să se vindece …….. nu doar de Covid-19
Copenhaga , 4 Aprilie 2020”

Romanian Global News

Read Previous

Ce crede virusologul Hendrik Streek, directorul Institutului de Virologie din cadrul Facultatii de medicina din Bonn, expert in HIV si cercetator Coronavirus despre măsurile luate de autorități!

Read Next

În Georgia Biserica stă în picioare în fața statului. Toate bisericile rămân deschise pentru Paști. „Hrana spirituală este la fel de importantă ca cea fizică”, a spus Patriarhul Ilia