Continuă haosul la vama Nădlac. Românii din străinătate care se întorc în țară blocați de măsurile sanitare

De câteva zile românii care vor să se întoarcă în țară, acum, că nu mai sunt obligați să stea în carantină instituționalizată, pun presiune pe frontiera de vest și sunt nevoiți să aștepte cu orele în unele puncte, pentru că intrarea în România presupune un control sanitar care întârzie foarte mult intrarea în țară, transmite Romanian Global News citând ProTv.

Bărbat: “Din Germania venim și până aici am ajuns cu ce-o dat Domnul. Am fost pe aeropot în Frankfurt cinci autocare, ne-au pus că nu este avion, să căutăm mașini. Am ajuns aici, nu știu câți kilometri am făcut pe jos…”

Șofer: “Sunt pe drum de sâmbătă, de la ora 3. Am încercat să ies pe la cehi, dar m-au respins și să o iau prin Austria. Nu ne spune nimeni nimic și acum stau în coloană mai bine de șapte ore”.
Șofer: “Sunt de azi-noapte de la 4, aproape 10 ore. Coloana în Ungaria este undeva la 4 kilometri și vin foarte mulți oameni pe jos”.
În vamă, timpii de așteptare au crescut, pentru că toți sunt evaluați sanitar.
Mulți continuă să vină pe jos. Sunt aduși cu mașini și microbuze până la câțiva kilometri de granița româno-ungară și de acolo își continuă singuri drumul.
Cu o sută de metri înainte de frontieră primesc formularele pe care trebuie să le completeze până ajung la punctele de control.
Este o măsură nouă prin care autoritățile încearcă să evite îmbulzeala.
Femeie: “Din Olanda vin după atâta timp. Avem nevoie de venim și acasă. Bine că s-a dat drumul și mergem în izolare și nu ne mai duc în altă parte. Ajuns până aici cu taxiul”.
Femeie în mers: “Suntem forțate să venim. Așa am stat trei luni de zile am lucrat nu mai suportăm trebuie să ne întoarcem cu orice preț pe jos am făcut o oră jumate vreo 5-6 kilometri cei care ne aduc ne iau un preț enorm, dar nu mai putem sta eu sunt din 26 februarie”.
Majoritatea celor care s-au întors în ultimele zile în țară sunt muncitori sezonieri cărora li s-au terminat contractele și oameni care au rămas fără o ocupație din cauza problemelor provocate de coronavirus în Europa.
Femeie: “Am fost sezonieră și s-a terminat contractul și am venit acasă, ne-a adus o mașină care face transportul de pesoane din Germania până aici la graniță numai că nu a putut băiatul să între că automat îl izola la domiciliu sperăm să ajungem cu bine acasă”.
Potrivit Poliției de Frontieră în Vama Nădlac Unu sunt deschise șapte artere de trecere a graniței și au mai fost înființate opt posturi mobile de control.
Matei Ionuț Filip, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră Arad: “Au fost dispuse măsuri de coingestionare a traficului și pentru respectarea distanțării sociale, astfel: reorganizarea arterelor de control prin crearea unor culoare care să permită separarea fluxurilor de pasageri, orientarea autoturismelor spre toate punctele de intrare în țară, prin înțelelegere cu Ungaria, suplimentarea punctelor de control, inclusiv mobile, în care polițiștii folosesc tablete electronice pentru efectuarea formalităților”.
La intrarea în țară, prim Vama Borș, timpul de așteptare a fost, luni, de 150 de minute iar la Vărsând – de 60 de minute.

Romanian Global News

Read Previous

APEL CĂTRE AUTORITĂȚI: „E TIMPUL SĂ DĂM DRUMUL LA CULTURĂ…NU PUTEM DEPĂȘI PANDEMIA DACĂ NE SPUN TOȚI, MEREU, CĂ MURIM”!

Read Next

Români aflați la muncă în Germania au protestat în centrul oraşului Bonn, iar apoi în fața Consulatului României