Ca urmare a intervenției ferme a Parlamentului și guvernului bulgar, Ucraina nu va împărţi raionul Bolgrad din Regiunea Odesa unde trăiesc etnici bulgari! Ce face România pentru cei jumătate de milion de etnici romăni din Ucraina aflați în aceeași situație?

Raionul Bolgrad din regiunea Odesa, locuit în principal de etnici bulgari, va rămâne în graniţele sale actuale şi nu va fi împărţit în cadrul reformei administrativ-teritoriale planificate din Ucraina, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său bulgar, Ekaterina Zaharieva, transmite www.rador.ro, preluat de Romanian Global News.

Foto: https://jakubmarian.com/wp-content/uploads/2016/08/ukraine-languages.jpg

Încă de la începutul discuţiilor privind reforma în Ucraina, poziţia Ministerului de Externe de la Sofia a fost păstrarea integrităţii regiunii Bolgrad în graniţele sale actuale, în conformitate cu dorinţele comunităţii bulgare care locuieşte aici. Comunitatea bulgară din Ucraina este una dintre cele mai mari din afara graniţelor ţării. Conform datelor neoficiale, aceasta numără peste 250.000 de persoane, aflate în principal în raionul Bolgrad din regiunea Odesa. Miercuri, majoritatea din parlamentul de la Sofia s-a pronunţat printr-o declaraţie împotriva deciziei guvernului Ucrainei care prevede împărţirea raionului Bolgrad şi a însărcinat Consiliul de Miniştri să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a asigura integritatea comunităţii bulgare din raionul Bolgrad, în condiţiile viitoarei reforme administrative. Documentul a fost trimis ambasadorului Ucrainei în Bulgaria scrie www.bnr.bg.

Declaraţie a Adunării Naţionale a Bulgariei împotriva împărţirii raionului Bolgrad din Ucraina

Majoritatea din Parlamentul de la Sofia s-a pronunţat printr-o declaraţie împotriva deciziei Guvernului Ucrainei care prevede împărţirea raionului Bolgrad, locuit preponderent de etnici bulgari. Legislativul bulgar a însărcinat Consiliul de Miniştri să întreprindă toate acţiunile necesare pe lângă Guvernul Ucrainei pentru a asigura integritatea comunităţii bulgare din raionul Bolgrad, în condiţiile viitoarei reforme administrative. Declaraţia solicită guvernului bulgar să propună organizarea unei şedinţe interguvernamentale de urgenţă pentru a proteja drepturile şi integritatea comunităţii bulgare din Ucraina și reînnoirea Protocolului privind schimbul şi cooperarea dintre ministerele educaţiei din cele două ţări, care reglementează studiul în limba bulgară. Declaraţia a fost depusă de partidele GERB, Patrioţii Uniţi şi Volia.

Foto: https://jakubmarian.com/wp-content/uploads/2016/08/ukraine-languages.jpg

Romanian Global News precizează că în aceeași situație se află și cei circa jumătate de milion de români din Ucraina care sunt vizați de noua reformă administrativă făcută de Ucraina și care urmărește spargerea localităților cu români în raioane diferite, pentru a facilita asimilarea acestora.

Romanian Global News

Read Previous

Dodon la pușcărie! Deputatul Iurie Reniță a sesizat Procuratura Generală de la Chișinău cu privire la imaginile în care Dodon ia o pungă cu bani de la Plahotniuc

Read Next

Discuții între Secretarul de Stat DRRM, Ana Guțu, și reprezentanții TAROM pe tema reducerii prețurilor la biletele cu avionul spre Republica Moldova