Breaking News :

Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 11, 2020

Ziua cămășii brodate la școala românească din Cupca, nordul Bucovinei

Anual frumoasa sărbătoare a Cămășii cusute este marcată în Ucraina în cea de a treia joi a lunii mai. Românii din regiunea Cernăuți participă la această sărbătoare, demonstrând portul popular românesc, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

De obicei, potrivit profesorului Eleonora Schipor de la CIE Cupca, aproape toți profesorii și elevii vin în această zi la școală îmbrăcați în cămăși naționale, fie în stil ucrainean, fie în stil românesc. Portul popular al oricărui popor este frumos și apreciat în felul său.
„Și e bine că avem o zi atât a iei românești, cât și a cămășii cusute în general.
De obicei la CIE Cupca facem poze atât prin clase, vizităm muzeul istoric aflat tot în incinta școlii, unde avem câteva costume naționale din diferite perioade, atât femeiești cât și bărbătești, dar și alte cusături în stil popular, răsfoim albumuri cu fotografii și admirăm expoziția de fotografii a cupcenilor din diferite perioade făcute în costume populare. Pe rețelele de socializare, la lecțiile de ucrainologie, literatură, în muzeul școlii, la bibliotecă se vorbește în această zi despre rolul și importanța cămășii cusute, a portului popular păstrat de-a lungul timpului.
Dacă în anii precedenți pentru toți era o sărbătoare deosebită, anul acesta o vom marca la distanță. Fie că vom răsfoi amintirile prin fotografii, pe rețelele de socializare, fie că pur și simplu vom îmbrăca o cămașă cusută și ne vom face o poză spre amintire.
Sperăm că vor veni timpuri mai bune și iarăși ne vom putea bucura cu toții împreună de această frumoasă sărbătoare a cămășii cusute”, menționează Eleonora Schipor.

Romanian Global News

Read Previous

Elevii români din Ungaria participă la ore de religie predate online

Read Next

Muncitorii români schimbă regulile în Germania. Ambasadorul României la Berlin: “Legea muncii va fi schimbată după scandalurile din fermele și abatoarele nemțești”