Ce a făcut Țara mamă pentru basarabeni până acum

România a acordat ajutoare financiare, nerambursabile, pentru reabilitarea și modernizarea unui număr semnificativ de grădinițe din Republica Moldova, în beneficiul cetățenilor R. Moldova, transmite Romanian Global News.

• Tranșele I și II – 23 milioane euro – 845 grădinițe beneficiare
• Tranșa III – 3 milioane de euro – 89 grădinițe beneficiare
• Tranșa IV – 3 milioane de euro.
Până în prezent, au fost implementate proiectele de modernizare ale grădinițelor, aferente primelor trei tranșe de plată, cu respectarea criteriului inclusivității, respectiv, investițiile fiind realizate în toate raioanele. Cea de-a patra tranșă de bani a fost transferată autorităților din Republica Moldova încă de la finalul anului 2018, în momentul actual fiind în curs de implementare.

Care sunt rezultatele concrete în urma realizării investițiilor cu ajutorul primelor trei tranșe de plată, totalizând 26 milioane de euro?
• 80 000 copii basarabeni beneficiază de condiții mai bune în grădinițele pe care le frecventează, acestea fiind izolate termic, reparate în interior şi la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane;
• s-au înființat peste 200 de grupe noi de copii;
• 13 400 de cetățeni ai R. Moldova își desfășoară activitatea în condiții mai bune de lucru;
• s-au creat circa 600 noi locuri de muncă pentru educatoare și îngrijitoare;
• peste 110 000 de părinți basarabeni mulțumiți, care se pot concentra asupra activității lor profesionale, liniștiți fiind că ai lor copii sunt în siguranță, în grădinițele modernizate cu ajutorul statului român.

România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova, cu destinație exclusivă transportului elevilor. Astfel, au avut loc două rânduri de donații, după cum urmează:
• 2014 – 100 microbuze școlare donate
• 2017 – 96 microbuze școlare donate

România a promovat și va promova în continuare, permanent, principiul unei distribuții echitabile a beneficiarilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, pentru România este la fel de important ca elevii vorbitori de limba găgăuză, rusă sau bulgară să poată beneficia de aceleași condiții de transport școlar ca și elevii vorbitori de limbă română, indiferent de regiunea în care locuiesc.

Tot aici se adaugă și gazoductul Iași-Ungheni-Chișinu care are capacitatea de transport dinspre România spre Republica Moldova de la 1,5 până la 2,2 miliarde de metri cubi pe an, așa cum s-a convenit cu autoritățile din Republica Moldova, de la 4 la 6 milioane metri cubi pe zi. Un ultim ajutor în acest sens a avut loc în contextul pandemiei de COVID-19, când la începutul lunii mai misiunea umanitară a adus în Republica Moldova un ajutor care constă în medicamente necesare pentru pacienții internați acum în spitalele din Moldova. E vorba de 1200 de cutii de Platinium, 1600 de cutii de Kaletra, 500 de mii de măști ffp2, 25 de mii de combinezoane de protecție, cinci mii de ochelari, cinci mii de viziere, zece izolete, 40 de mii de litri de alcool sanitar și 25 de mii de litri de biocid.

Romanian Global News

Read Previous

Medicul Răzvan Constantinescu spulberă raportările oficiale privind morții de coronavirus: “Miile de morți ale specialistului Rafila nu s-au mai produs, au refuzat”

Read Next

Românii continuă să ajute frații de peste Prut