Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

Dodon a început să vândă satele Basarabiei la separatiștii pro-ruși de la Tiraspol

Președintele Igor Dodon ar fi tranzacționat cu liderul separatist pro-rus de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, trei localități din stânga Nistrului, care sunt subordonate autorităților constituționale de la Chișinău, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de către parlamentara Platformei „DA”, Stela Macari, care a abordat într-un briefing de presă subiectul ce ține de apariția mai multor situații de conflict în unele localități ale raionul Dubăsari, odată cu instituirea stării de urgență pe 17 martie 2020.
„Mai nou, în spațiul public a apărut un mesaj transmis de președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, care a declarat că „localitățile Vasilievca, Roghi și Corjova se consideră ca fiind parte componentă a Transnistriei, sunt la ei la evidență, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligațiune” și că acest lucru s-ar fi decis între Igor Dodon și Vadim Krasnoselski.
Din păcate, aceste declarații ale lui Filipov par să fie destul de pertinente, în contextul în care, pe 8 iunie 2020, Guvernul R. Moldova a anunțat ridicarea unor restricții pentru locuitorii din mai multe localități din stânga Nistrului, subordonate autorităților constituționale de la Chișinău, dar în această listă nu sunt incluse localitățile Vasilievca, Roghi și Corjova”, a precizat Macari.

În acest context, deputata solicită să fie făcută publică decizia, dar în special autorii, prin care Grigore Filipov a fost împuternicit să facă asemenea declarații ce contravin legii și statutului zonei respective.
„Cu ce drept Igor Dodon își asumă aceste tranzacționări și schimbări de statut ale localităților, ignorând Constituția și alte legi de profil? Probabil nu vom primi explicațiile respective de la Igor Dodon, deoarece chiar de Ziua Suveranitatii R. Moldova a plecat la Moscova să se închine lui Putin, iar la 24 iunie a asistat falnic la parada militară organizată de Kremlin, alături de liderii regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.
Dar este important să cunoaștem că, tot la 24 iunie, a avut loc o rundă de discuții între membrii Asociației veteranilor de război și conducerea raionului Dubăsari. Veteranii i-au solicitat președintelui raionului, Grigore Filipov, să-și dea demisia și să-și ceară scuze publice pentru declarațiile făcute, de asemenea i-au cerut să întreprindă, în mod de urgență, toate măsurile pentru înlăturarea blocajelor instalate. Totodată, veteranii își revendică dreptul la acțiuni de protest în cazul în care aceste solicitări nu vor fi satisfăcute. Veteranii consideră că declarațiile lui Grigore Filipov reprezintă o insultă a memoriei celor căzuți în războiul de pe Nistru, dar și la adresa tuturor veteranilor de război care sunt astăzi în viață”, precizează Stela Macari.
În legătură cu acest caz, Platforma „DA” solicită convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate de așa-zisele autorități de la Tiraspol: „Cerem aplicarea hotărârii Curții Constituționale n.14 din 02.05.2017 cu privire la Transnistria ca „teritoriu ocupat”, însemnând adoptarea unor alte măsuri și politici față de mafia acestui teritoriu controlat de Tiraspol. Posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE și autoritatea mediatorilor, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste”.
Platforma „DA” mai solicită Guvernului de la Chișinău să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului, conform Constituției R. Moldova și dreptului internațional, încetând să arunce „veste de salvare” și concesii ticăloase regimului separatist.

„Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând Guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim”, a precizat deputatul Chiril Moțpan.

Romanian Global News

Read Previous

Carantina și internarea obligatorie, instituite prin ordin al ministrului Sănătății, neconstituționale

Read Next

Ex-ministru al Apărării de la Chișinău: R.Moldova poate fi folosită de Rusia pentru a destabiliza situaţia din regiune