Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

Ex-ministru al Apărării de la Chișinău: R.Moldova poate fi folosită de Rusia pentru a destabiliza situaţia din regiune

Trebuie să ne pregătim pentru acţiuni impredictibile din partea Rusiei în Regiunea Extinsă a Mării Negre, ce se referă la teritoriile din R. Moldova, Georgia, Ucraina. A declarat expertul în securitate din Romania, Iulia Joja în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA , preluat de Romanian Global News.
„Este vorba de lipsă de predictibilitate în Regiunea Extinsă a Mării Negre, teritoriile din R. Moldova, Georgia, Ucraina, în contextul în care popularitatea preşedintelui Putin este la un nivel record de jos. Pentru a evalua ce intenţii are Rusia pentru spaţiul ex-sovietic şi teritoriile din acest spaţiu, asupra cărora în mod clar a arătat că are pretenţii de-a lungul timpului, trebuie să ne uităm şi la exerciţiul militar pe care îl planifică Rusia în septembrie anul curent. Dacă ne uităm exerciţiul militar antecedent al războiului ruso-georgian din 2008 şi exerciţiul militar din 2014, antecedent anexării Crimeii, au arătat clar care ar putea să fie intenţiile militare şi posibile acţiuni ale Rusiei în acest context. Trebuie să ne pregătim pentru acţiuni impredictibile din partea Rusiei aşa cum am mai văzut. Din punct de vedere militar trebuie să urmărim exerciţiile militare ale Rusiei din următoarele luni, în special, în special în contextul scăderii popularităţii lui Putin”, a menţionat expertul în securitate.
Iulia Joja a afirmat că în regiunea Mării Negre riscurile sunt în creştere, în contextul analizei insecurităţii regiunii.
„Dacă ne uităm la un nivel macro al întregului flanc transatlantic regiunea Mării Negre este la un nivel de insecuritate mult mai mare decât regiunea Mării Baltice. R. Moldova reprezintă într-adevăr un risc şi este bine că este punctat acest lucru în Strategia de apărare a României. Viziunea în R. Moldova cu referire la politica externă este destul de scindată, iar ruşii au jucat bine pentru a întoarce acest lucru împotriva cetăţenilor R. Moldova”, a spus expertul în securitate.
„Nu degeaba în Strategia de securitate a României s-a vorbit şi de R. Moldova, pe două paliere. În primul rând despre parcursul european al R. Moldova, sprijinul pe care îl acordă România în acest context. Şi a doua este cea de risc – este pomenit în acea strategie în cazul în care R. Moldova nimereşte total sub zona de influenţă a Rusiei, atunci R. Moldova poate fi folosită de Rusia pentru a destabiliza situaţia din regiune, pentru a stopa parcursul european şi poate fi folosită în jocurile regionale ale Rusiei împotriva României, Ucrainei, în general în zona Mării Negre şi regiunea transnistreană poate pune la dispoziţia Rusiei infrastructură, aeroport, cazări. Oricând Rusia poate face un cap de pod în transnistria şi după asta în R. Moldova. Să nu uităm că dacă PSRM câştigă alegerile şi R. Moldova devine socialistă şi pro-rusă, Parlamentul poate vota statut de bază militară permanentă pentru militari ruşi în stânga Nistrului”, susţine fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru.
El a opinat că cine subestimează Rusia este un orb sau naiv, din considerentul că Rusia este o ţară care nu respectă frontierele, angajamentele, acordurile internaţionale.
„Deşi R. Moldova este o ţară mică în această zonă, dar este cea mai vulnerabilă de la Marea Neagră la Marea Baltică şi prezintă un pericol foarte mare pentru ţările din jur, pentru România, pentru Ucraina, iar Putin nu va renunţa niciodată. Mai ales că Rusia niciodată nu a renunţat la vreun teritoriu şi nu şi-a retras niciodată armata decât doar atunci când a fost strânsă cu uşa foarte puternic. Planurile lui Putin sunt ca în această toamnă să se întâlnească cei cinci lideri ai ţărilor care au arme nucleare şi să îşi împartă zonele de influenţă, el vrea cumva să restabilească Rusia Imperiului Ţarist, probabil că aici intră şi Ucraina, şi Ţările Baltice, probabil şi R. Moldova. El nu mai are ce oferi nici lumii întregi, nici propriilor cetăţeni, are nevoie de un război să îşi crească raitingul”, a menţionat Anatol Şalaru.

Romanian Global News

Read Previous

Dodon a început să vândă satele Basarabiei la separatiștii pro-ruși de la Tiraspol

Read Next

Iurie Reniță, pentru presa din România, despre cum se vede Unirea din Basarabia