Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

Iurie Reniță, pentru presa din România, despre cum se vede Unirea din Basarabia

ReUnirea se va face cu oameni inteligenți și consecvenți și nu prin declarații răsunătoare și obositoare despre Unire. Pentru aceasta e nevoie de acțiuni concrete, proiecte de anvergură, integrarea efectivă economică, comercială, financiară, culturală și educațională, care ar trebui să fie obiectivele majore ale unioniștilor de la Chișinău. Declarațiile au făst făcute de deputatul Iurie Reniță în cadrul unui interviu pentru PS News, preluat de Romanian Global News.
Unionismul în R. Moldova este o chestiune veche, susține deputatul, însă au existat și există mulți profitori. De asta, e nevoie de o curățare generală în rândurile mișcării unioniste.
„E o chestiune mult prea veche și mult prea sensibilă aici, în Basarabia. Din păcate, am avut prea mulți profitori și «unioniști de gardă», ghidați exclusiv de beneficiile personale financiare și de altă natură (…) Mișcarea unionistă din Republica Moldova are nevoie stringentă de o oxigenare profundă sau, simplu vorbind, de o salubrizare generală, altfel rămânem doar la nivelul declarațiilor răsunătoare sau a speculațiilor patriotarde. Le-am avut din plin pe toate acestea de la ’91 încoace. Chiar dacă procentul unioniștilor adevărași și sinceri a crescut considerabil în ultimii ani, încorsetate au rămas conducerile multora din partidele pretins unioniste. Nu poți edifica nicio relație frățească și unionistă, dacă tu nu ai niciun partener credibil și fidel la București. ReUnirea se va face cu oameni inteligenți și consecvenți și nu prin declarații răsunătoare și obositoare despre Unire. Acțiuni concrete, proiecte de anvergură, integrarea efectivă economică, comercială, financiară, culturală și educațională trebuie să fie obiectivele majore ale unioniștilor de la Chișinău. Marile proiecte integraționiste românești și europene fac diferența și ne apropie efectiv de Romania și de Uniunea Europeană”, spune Reniță în interviul pentru PS News.
Deputatul susține că este nevoie și la București și la Chișinău de o abordare realistă și exigentă vis-a-vis de multiplii pretinși unioniști de la Chișinău și e necesar să se facă o distincție foarte clară dintre pretinșii unioniști (chiar și prin partidele declarate proeuropene) și adevărații unioniști, care pledează cu sufletul și cu fapta pentru reunirea celor două state românești. Totuși, Bucureștiul ar trebui să aibă o abordare mai precaută față de segmentul unionist din Republica Moldova.
„O mai precaută și exigentă abordare din partea Bucureștiului oficial vis-a-vis de unioniștii doar declarați și veritabilul segment unionist din Republica Moldova ar contribui, indubitabil, la consolidarea Și sporirea rolului acestuia (segmentului unionist) în apropierea efectivă a celor două maluri ale Prutului, altfel vom continua să contăm doar pe susținerea necondiționată chiar și a persoanelor pentru care adevăratele interese și idealuri naționale nu sunt neapărat cele românești”, susține deputatul.
Tot în cadrul interviului, parlamentarul a reiterat fpatul că românii basarabeni au apreciat pe potrivă asistența de anvergură și atât de consistentă a fraților de peste Prut venită oferită pentru lupta cu noul coronavirus. Totodată, acesta a criticat faptul cum premierul Ion Chicu și Igor Dodon au distras atenția și au diminua la minimum ajutorul frățesc de la București, pentru a reduce impactul devastator al secvențelor video, în care șeful statului, Igor Dodon, împreună cu Vladimir Plahotniuc, sunt protagoniștii unui act incontestabil de corupție. „Este mult prea evident că pionilor românofobi de la Chișinău le-a fost sugerat să organizeze o nouă insultă și umilire a României”.
Pentru o relație mai bună dintre cele două state românești, Reniță susține că e nevoie de debarcarea lui Dodon și a guvernului său de buzunar, plin de românofobie și antieuropean, lucru care și-l dorește majoritatea absolută a cetațenilor Republicii Moldova. „O Moldovă fără Dodon și fără armata rusească are o perspectivă clară europeană și proromânească, altfel vom continua să ne bălăcim în mocirla minciunii și a dependenței depline de factorii decizionali de la Kremlin și a sculelor lor docile și obediente de la Chișinău”.

Romanian Global News

Read Previous

Ex-ministru al Apărării de la Chișinău: R.Moldova poate fi folosită de Rusia pentru a destabiliza situaţia din regiune

Read Next

AUR: Condamnăm ferm dezinteresul autorităților române față de comunitățile românești din Serbia și Ucraina