Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

Ambasadoarea României în Spania: Criza sanitară a afectat puternic piața muncii din Spania. Măsuri pentru protejarea lucrătorilor români

Numărul lucrătorilor români care se află în șomaj a crescut cu 6500 față de luna anterioară, spune la RFI Ambasadoarea României în Regatul Spaniei. Gabriela Dancău spune că a discutat cu patronatele și angajatorii pentru a le proteja drepturile . Între timp, cei care vor să se întoarcă în țară pot apela la charterele speciale organizate de instituție, transmite RFI, preluat de Romanian Global News.
2 noi curse charter aduc duminică români de la Madrid și Barcelona
Peste 3000 de români s-au întors până acum din Spania cu 19 astfel de curse în contextul în care zborurile comerciale sunt în continuare sistate din moment ce țara nu se află pe Lista statelor din Zona Verde de țări din care se poate intra în țară fără obligativitatea carantinării sau a izolării.
De la fiecare dintre curse nu a lipsit personalul diplomatic și consular care a acordat asistență românilor ce se îmbarcau spre țară. Oficialii s-au asigurat că totul se întâmplă în condiții de maximă siguranță.

Ambasadoarea României în Regatul Spaniei spune că charterele speciale nu au decolat doar de la Madrid și Barcelona: „Am avut zboruri și din Tenerife și Malaga. S-au întors în principal persoane aflate cu titlu temporar în Spania. Am avut o mulțime de turiști blocați în Spania în prima fază a crizei, la mijlocul lunii martie când zborurile comerciale au fost suspendate. Foarte mulți studenți Erasmus ale căror stagii se apropiau de final, am avut inclusiv lucrători cu contracte temporare care s-au încheiat în timpul pandemiei, dar și persoane care se aflau în vizită la rude și care și-au extins oarecum forțat șederea pe o perioadă mai lungă.”

Lungul drum spre casă
Românii care nu s-au întors acasă cu avionul, au putut veni cu autoturismele personale după ce Ambasada României în Regatul Spaniei a obținut intervale orare și culoare speciale de tranzit în Germania, Austria și Ungaria.
“Am avut o foarte bună cooperare cu autoritățile spaniole, dar și cu ambasadele Franței și Germaniei care au pus la dispoziție documente care să permită libera trecere a cetățenilor români”, spune Gabriela Dancău.
Ambasadoarea României la Madrid apreciază că “probabil că în perioada de vârf a pandemiei, pe fondul restricțiilor de circulație, timpii de călătorie s-au dublat. Îmi place să cred că odată depășită această criză ne vom lua timp să tragem învățături și să apreciem faptul că libera circulație este un drept pe care ni l-am însușit și în lipsa căruia viețile noastre nu ar mai fi aceleași.”
Șomerii români din Spania cu 6500 mai mulți față de luna anterioară
“Suspendarea activității s-a realizat concomitent cu luarea de măsuri de protecție socială pentru angajații cu contracte de muncă legale”, explică oficialul care precizează că au fost și persoane afectate, în special cele cu o situație incertă la locul de muncă.
“Ultimele statistici de care dispunem, furnizate de Serviciul Public de Ocupare Spaniol indică o creștere a numărului lucrătorilor români aflați în șomaj. Undeva cu peste 6500 față de luna anterioară și acest lucru se reflectă și în numărul de cetățeni români cotizanți la sistemul de securitate sociala spaniol în luna aprilie. Sunt cu 12.000 mai puțini decât în luna anterioară. Cu toate acestea numarul afiliaților români la sistemul de securitate spaniol rămâne și în aprilie cel mai mare din numărul de cotizanți străini din Spania”, precizează Ambasadoarea României la Madrid.
Cetățenii români din Spania au avut în toată această perioadă acces la informații în limba română pe care le-au putut găsi atât pe site-ul Ambasadei cât și pe pagina de Facebook a instituției. Aici pot găsi informații care explică foarte clar măsurile luate de autoritățile spaniole pentru toate categoriile profesionale printre care și cea a îngrijitorilor, unul dintre domeniile în care lucrează cei mai mulți români în Spania.

Romanian Global News

Read Previous

Continuă lucrările la biserica românească din Rieti. De Sânziene au fost sfințite crucile pentru acoperiș

Read Next

Ruxandra Opriș, pedagog la școala românească din Slatina, Maramureșul Istoric: „România să ne recunoască oficial că suntem români!”