Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

Marius Dorin Lulea: Concurenţă mare la Combaterea Discriminării. Cine va apăra drepturile românilor din centrul ţării?

Au loc noi numiri la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ca în toate instituţiile statului român şi aici desemnarea are un puternic caracter politic şi nu unul care să vizeze desemnarea de membri care să se fi evidenţiat prin lupta lor pentru drepturile cetăţenilor. Minorităţile şi-au găsit întotdeauna funcţii cheie în instituţie, dar cu toate acestea: cine va apăra drepturile românilor din centrul României?, se întreabă Marius Dorin Lulea pe blogul său de pe Adevarul, preluat de Romanian Global News.
Voi aborda subiectul destul de direct.
În judeţele din centrul ţării, Covasna, Harghita şi Mureş, UDMR, cu sprijinul făţis al statului ungar, duce o puternică politică instituţionalizată de maghiarizare. Acest lucru face ca drepturile etnicilor români din aceste judeţe să fie puternic afectate.
Dar nu doar românii sunt ţinta discriminării ci şi etnicii maghiari care nu dispun de dreptul de a cunoaşte limba română şi de a putea munci şi învăţa în orice colţ al ţării. Controlul politic exercitat pe criterii etnice duce la discriminarea la nivel naţional a etnicilor maghiari, privaţi de drepturi datorită unor interese de grup. De aici vine izolarea şi sărăcia, în condiţiile în care lumea se globalizează.
În Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării îşi găsesc în general locul minorităţile, inclusiv cele naţionale, precum şi persoane cu o activitate susţinută pentru lupta împotriva discriminării. Sau aşa ar trebui să fie, deoarece nu competenţa şi profesionalismul sunt criteriile pe baza cărora se desemnează membrii consiliului.
Cu toate acestea CNCD trebuie să reflecte echilibru iar acesta nu se poate face decât numai dacă problemele sunt abordate din ambele direcţii, nu unidirecţional.
De drepturile maghiarilor din România s-a auzit. Dar de drepturile românilor din centrul ţării de a vorbi, învăţa şi comunica instituţional în limba română aţi auzit? S-a vorbit despre faptul că românii din Covasna şi Harghita sunt izolaţi şi abandonaţi aparent de statul român, iar accesul lor la funcţii publice importante este restricţionat pentru simplul motiv că sunt români?
Discriminarea pe criterii etnice, discriminarea pe criterii sexuale, discriminare pe criterii de vârsta reprezintă principalele teme abordate.
Dan Tănasa este unul din jurnaliştii români ce şi-a depus candidatura pentru a ocupa un loc de membru în cadrul CNCD. El s-a evidenţiat în timp prin articolele publicate şi care vizau presiunile exercitate instituţional, social şi politic asupra românilor din centrul ţării. Dan Tănasa este cu siguranţă persoana cea mai abilitată de a vorbi despre acest lucru, despre modul în care românii din cele trei judeţe ale ţării sunt discriminaţi.
Jurnalistul a deschis numeroase procese împotriva autorităţilor locale care lezau drepturile românilor din centrul ţării şi multe dintre ele au fost câştigate de către acesta. Cu toate acestea discriminarea există în continuare, fiind un fenomen continuu şi generalizat ce nu poate fi neglijat de statul român.
Şi Dan Tănasa nu poate fi acuzat niciodată de extremist, şovinism sau incapacitatea de a înţelege probleme mai generale privind drepturile cetăţenilor români în diversitatea lor(gen, vârstă, orientare sexuală).
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării trebuie prin componenţă să fie unul divers şi să cuprindă abordări diferite. Linia dintre drepturi şi privilegii pare uneori foarte subţire şi trebuie să ne asigurăm că nu impunem o dictatură a minorităţilor asupra majorităţii prin instituţii care ar trebui să asigure echilibru şi că instituţiile statului nu vor fi utilizate în jocul politic, aşa cum s-a mai întâmplat.

Romanian Global News

Read Previous

Ruxandra Opriș, pedagog la școala românească din Slatina, Maramureșul Istoric: „România să ne recunoască oficial că suntem români!”

Read Next

Dr. Vasile Astărăstoae denunță tratamentul de bolnavi psihici pentru cei infectați cu COVID-19: Medicii pot refuza să se compromită!