Duminică în Serbia s-au desfășurat alegerile parlamentare și locale. La aceste alegeri 6,5 de milioane de cetațeni sârbi cu dreptul la vot au fost convocați duminică la urne pentru a-și alege noul parlament. Alegatorii din Serbia au putut alege de pe buletinul de vot unul din cele 21 de partide și coaliții, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Partidul Sârb Progresist a câștigat detașat cu 61,59% și va avea 191 de deputați, Partidul Socialist 10,32% cu 32 de mandate și Alianța Patriotică Sârbă 3,68% cu 11 mandate. Pragul electoral a fost trecut de patru liste ale minoritătilor.
Două liste bosniace cu 4 mandate, o listă a maghiarilor cu 10 mandate și lista albanezilor cu 2 deputați. Celelalte 14 liste au rămas sub 3%, sub pragul electoral. Alegerile de duminică au fost parțial boicotate de opoziție acuzându-l pe președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, că a manipulat mass-media și economia.
Românii/vlahi din Serbia au avut la aceste alegeri un singur partid care a ieșit la alegerile parlamentare și locale. Partidul Neamului Românesc (PNR) a ieșit la alegerile parlamentare într-o coaliție sub denumirea „Coaliția pentru pace”, din care au mai facut parte Partidul Liberal Democrat, Partidul muntenegrenilor și Partidul bosniac civic.
La alegerile locale Partidul Neamului Românesc a ieșit cu lista proprie în doua comune, Cucevo și Bolevaț.
PNR a ales această coaliție pentru că asta a fost singura posibilitate prin care s-a putut ieși la alegeri având în vedere legislația în Serbia care prevede că partidele care doresc să iasă la alegeri trebuie să strângă 10 000 de semnaturi verificate și platite la notar. De asemenea fiecare listă trebuie să vină cu garanție bancara în valoare de 70 000 de euro.
Coaliția pentru pace nu a trecut pragul electoral de 3% si trebuie spus ca rezultatul alegerilor este sub așteptarea românilor din Timoc. La nivelul local PNR a obținut câte doua mandate în comunele Cucevo și Bolevaț.
Având în vedere situația acestei comunități în Serbia, unde nu există școli cu predare în limba română, nu există mass media în limba română, slujba bisericească în limba română este doar în câteva biserici care țin de BOR și acelea hărțuite permanent, fără resurse materiale, cu presiuni continui din partea autorităților la care sunt supuși românii din Serbia, nu trebuie sa ne mire rezultatul obținut.
Aceste alegeri încă de la începutul campaniei au avut multe neregularități. Partidul Neamului Românesc în această campanie nu a fost invitat la nicio dezbatere la nici un post de televiziune și radio din Serbia de Rasarit. Pentru publicitate și reclame la posturile locale PNR nu a avut deloc resurse financiare.
Un exemplu flagrant prin care se poate vedea cât a fost descriminat acest partid a fost în ziua alegerilor. Un post local de tv care i-a filmat pe toți candidații la postul de deputaț din Bor de pe mai multe liste electorale, a putut să-i filmeze și să-i fotografieze pe toți, mai puțin pe președintele Partidului Neamului Românesc, dr. Predrag Balasevic care a fost pe locul doi pe lista Coaliția pentru pace. La insistența ziaristului local să facă filmarea, președintele secției de votare nr.22 în școala Bora Stankovic l-a dat afară și nu i-a dat voie să facă filmare nici în curtea școlii unde se vota.
La secțiile de votare au fost aduși cu microbuzele cetațeni de etnie rromă din sudul Serbiei care au votat în orașul Bor dar și în câteva sate românești. Românii din aceste sate, cum ar fi Metovnița, s-au mirat când i-au vazut că au venit la secția de votare, ei nefiind din localitate.
De asemenea trebuie spus că directorii firmelor care aparțin primăriilor au facut mari presiuni, chiar cu amenițari, că vor pierde locul de muncă dacă nu votează cu Partidul progresist. La Bor s-au facut presiuni la muncitorii care lucrează în mina și topitoria combinatului de cupru Zi Gin, firmă cumparată de o firma din China.
Trebuie spus că în perioada alegerilor de la început până când s-a terminat scrutinul, nimeni din Ambasada României de la Belgrad sau de la Consulatul României din Zaiecar nu a venit sau nu au întrebat dacă sunt probleme în timpul alegerilor și în ziua când s-a desfășurat scrutinul.
În afară de Agenția de presă Romanian Global News și partidul AUR nimeni din România nu s-a interesat ce fac românii/vlahii la aceste alegeri. Un dezinteres total al clasei politice, mass-media și a instituților românesti față de românii din Serbia.
Dacă facem o comparație cu comunitatea maghiară, care dupa numar este egală cu cea româno/vlahă (numarul maghiarilor este de 250.000 și românii din Voivodina și din Timoc sunt peste acest numar), ungurii au avut o susținere oficială și concretă din partea Ungariei, iar din acest motiv Uniunea ungurilor din Voivodina a obținut 10 mandate în parlamentul de la Belgrad și la nivelul provinciei Voivodina 12 mandate.
„Noi românii din Timoc putem doar visa la aceste rezultate fără sprijin identic cu cel care îl au maghiarii din Voivodina. Sau poate Bucureștiul vrea de fapt să nu mai fim”, a declarat Predrag Balașevic pentru corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Sub titlul “Uniunea Maghiară din Voivodina (VMSZ) a obţinut un succes istoric la alegerile organizate în acest sfârşit de săptămână în Serbia, a declarat, luni, Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, evaluând rezultatul scrutinului, la Budapesta”, ziarul Hirado.hu, publică un material care reflecta foarte clar interesul major pe care Budapesta l-a acordat maghiarilor din Voivodina pentru a obține un rezultat cât mai bun.
Iată materialul:
La alegerile de duminică, Uniunea Maghiară din Voivodina (VMSZ) a înregistrat, probabil, cele mai bune rezultate la toate nivelurile faţă de scrutinurile precedente. VMSZ a obţinut
aproximativ 70 000 de voturi şi se aşteaptă ca în parlamentul de la Belgrad formaţiunea să aibă nouă deputaţi faţă de patru mandate câte au avut până în prezent. Potrivit datelor recensământului din 2011, aproximativ 250 000 de maghiari trăiesc în Voivodina.
Secretarul de stat a felicitat Uniunea Maghiară din Voivodina pentru rezultatul obţinut, în cadrul consfătuirii Institutului de Cercetare pentru Politici Naţionale. Este un succes istoric,
partidul din Vojvodina nu a obţinut niciodată un rezultat atât de bun, a afirmat Árpád János Potápi. El a subliniat că anul acesta este un an electoral în Bazinul Carpatic.
Participarea la scrutinul din Serbia, din acest sfârşit de săptămână, a fost “puţin cam slabă”, ceea ce “nu a îngreunat treaba partidelor etnice”. Cu toate acestea, noroc nu există, cea mai bună campanie este munca în sine, iar de mâine încep pregătirile pentru următoarele alegeri, a afirmat politicianul.
Potrivit lui Árpád János Potápi, pentru a se putea păstra şi în viitor sistemul instituţional politic, este important ca reprezentarea maghiară să fie puternică la nivel regional, să
funcţioneze astfel încât şi societatea majoritară să recunoască activitatea maghiarilor. La aceasta a avut o contribuţie importantă şi Consiliul Naţional Maghiar, a subliniat secretarul de stat.
Acesta a subliniat că, în ultimii ani, István Pásztor, preşedintele VMSZ, a reuşit să consolideze Uniunea Maghiară din Voivodina transformând-o într-un partid politic, care îi uneşte pe toţi maghiarii din Voivodina, cu mesajul că merită să fie votată această formaţiune politică. Maghiarimea din Voivodina s-a prezentat la urne în proporţie asemănătoare cu cât reprezintă ponderea acesteia în cadrul populaţiei Serbiei. Întreaga comunitate maghiară de acolo a considerat că este importantă participarea la alegeri.
Potrivit lui István Pásztor, votul actual reprezintă mai mult decât nişte alegeri generale, a fost şi un examen al politicilor naţionale.
A crescut o nouă generaţie care a decis că vrea să se afirme acasă, doreşte să facă parte din echipa care să-şi clădească viitorul pe plaiurile natale. Au restabilit unitatea maghiară din
Voivodina, care a fost spulberată în urmă cu cinci ani de câţiva actori politici, a subliniat István Pásztor.
Zoltán Kántor, directorul Institutului de Cercetare pentru Politici Naţionale, a declarat că fiecare scrutin este şi un sondaj despre starea şi situaţia unei comunităţi. Acesta stabileşte şi ce colaborări ulterioare pot fi stabilite la nivel regional, local şi naţional. Directorul a numit modelul din Serbia ca fiind de succes, a evidenţiat, de asemenea, activitatea VMSZ, activitatea Consiliului Naţional Maghiar şi sprijinul politicilor naţionale.
Din partea autorităților române doar tăcere….
Romanian Global News precizează că Ungaria a investit masiv în comunitatea maghiară de circa 250.000 de persoane din Voievodina de-a lungul vremii. A construit școli, a dotat comunitatea cu radiouri și televiziuni în limba maghiară, a cumpărat clădiri pe care le-a oferit comunității, a dotat partidele maghiare din Voievodina cu toate mijloacele logistice necesare pentru a putea face campanie, a dat granturi de sute de milioane de euro întreprinzătorilor maghiari din Voievodina etc. Așadar rezultatele în alegeri au fost pregătite de-a lungul vremii întărind conștiința și identitatea maghiară prin ajutoare masive.
România, pentru cei circa 300.000 de români/vlahi din Timoc nu a făcut aproape nimic!
Istoria va judeca dacă este vorba de ticăloșie și dezinteres sau de trădare a intereselor naționale românești.