Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

Delegație a DRP în vizită la diaspora românească din Grecia. Comunitățile istorice românești din Grecia nu au făcut obiectul vizitei

Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a efectuat, în perioada 24-29 iunie a.c., o vizită oficială în Republica Elenă, alături de echipa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP), transmite Romanian Global News.
Delegația DRP a participat la Salonic, la o întâlnire cu mediul asociativ românesc din zonă. Ziua Universală a Iei a fost celebrată alături de membri ai Asociației românilor ”Carpatia”. DRP a făcut o donație de cărți pentru elevii Școlii Românești de Week-end din Salonic, care participă la cursuri de limbă, cultură și civilizație românească. Cei prezenți au vorbit despre proiectele proprii ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, despre nevoile românilor din diaspora, precum și posibilele soluții care să vină în sprijinul acestora.
Secretarul de stat a reiterat că una dintre prioritățile DRP este menținerea unei legături strânse cu mediul asociativ românesc pentru păstrarea și promovarea identității lingvistice, culturale și spirituale a românilor de pretutindeni.
Agenda vizitei a continuat la Atena, unde secretarul de stat a avut o întrevedere cu reprezentanți ai comunității românești, prilej cu care demnitarul le-a mulțumit reprezentanților misiunii diplomatice pentru organizarea întâlnirii la sediul Ambasadei României în Republica Elenă. Ovidiu Burdușa, alături de E.S. George Ciamba, Ambasadorul României în Grecia și senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, a avut un dialog constructiv cu reprezentanții comunității, răspunzând la întrebările acestora. S-a discutat despre proiectele DRP, despre cea de-a doua sesiune de finanțare nerambursabilă precum și pachetul de măsuri dezvoltat de DRP pentru informarea și protejarea drepturilor și libertăților românilor din afara granițelor țării.
În cadrul întâlnirii, demnitarul român a subliniat faptul că prezența românilor în Grecia reprezintă o punte de dialog între cele două țări și că DRP urmărește cu interes dezvoltarea și consolidarea coeziunii mediului asociativ românesc de pretutindeni.
În continuarea vizitei în Republica Elenă, secretarul de stat Ovidiu Burdușa a vizitat asociațiile din teritoriu care au beneficiat de finanțare nerambursabilă din partea DRP și în cadrul cărora funcționează școli românești, respectiv Școala de limba română din cadrul Asociației interculturale româno-elene „DACIA”, Scoala în limba română Elena Rosetti-Cuza din cadrul Asociației femeilor românce din Grecia, Comunitatea Română „Sfântul Ștefan Cel Mare”, Centrul cultural și educativ românesc din cadrul Asociației Culturale „Armonia” și Asociația Socio-Culturală „Redescoperă România”, unde învață peste 500 de copii, întâlnindu-se cu elevi și cadre didactice.
Secretarul de stat a reiterat nevoia de menținere și promovare a limbii române ca element identitar și i-a felicitat pe fondatorii acestor proiecte educaționale dedicate elevilor români pentru că s-au adaptat condițiilor actuale, mulțumind de asemenea profesorilor care muncesc cu dăruire și fac zilnic eforturi ca cei mici să învețe mai mult despre limba, cultura și tradițiile românești. Educația reprezintă un domeniu prioritar pentru DRP în vederea susținerii identității lingvistice, naționale și culturale a românilor de pretutindeni.

Romanian Global News precizează că în Grecia trăiește una din cele mai importante comunități istorice românești, comunitatea de aromâni și megleno-români, estimați la peste un milion și jumătate de persoane, pe care statul grec nu le recunoaște ca minoritate națională și în consecință, nu le sunt acordate drepturi elementare cum ar fi cele la școală, mass-media și slujbă religioasă în dialectul aromân sau megleno-român, dialecte ale limbii române.

Aceată comunitate nu a făcut obiectul vizitei DRP.

Romanian Global News

Read Previous

Românii din Basarabia și Bucovina la Paris, în fața Ambasadei Rusiei: „Russian army, go home”

Read Next

Alianța Familiilor din România: COLAPSUL MENTAL SI EPOCA ANARHIEI