Breaking News :

Rusine Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iulie 13, 2020

În sfârșit, Parlamentul reacționează la acțiunile agresive ale Kievului împotriva celor jumătate de milion de români din Ucraina. Titus Corlățean: așteptăm demersuri serioase din partea guvernului român, prin ministrul de externe

Senatorul PSD Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, fost ministru de Externe, a afirmat marți că așteaptă „cu interes” ca, la apropiata întâlnire a miniștrilor de Externe ai României și Ucrainei, să se ajungă la un „rezultat concret” în privința situației etnicilor români din statul vecin, transmite Agerpres, preluat de Romanian Global News.

Majoritari în regiunile care au aparținut Regatului României până în 1940, românii locuitori pe teritoriul actual al Ucrainei vor fi afectați de preconizata reformă administrativ-teritorială și de noua lege a Educației din această țară, care încalcă standardele europene privind protecția minorităților naționale.

Titus Corlățean a explicat că Parlamentul României a fost sesizat oficial de Consiliul Național al Românilor din Ucraina în legătură cu afectarea intereselor minorităților naționale de reforma administrativ-teritorială anunțată de Guvernul de la Kiev.

„Pe scurt, este vorba de reconfigurarea regiunilor din acest stat, un drept suveran al oricărei țări de a recurge la o astfel de reformă administrativă. Pe noi, însă, ne preocupă foarte mult ceea ce Consiliul Național al Românilor din Ucraina ne-a semnalat în legătură, în esență, cu tentația autorităților ucrainene – motivată, este adevărat, de contextul de securitate intern și extern al Ucrainei, pe care îl înțelegem -, respectiv reconfigurarea unor regiuni în care etnicii români din Ucraina, cetățeni loiali ai statului ucrainean, îi plasează pe aceștia din urmă, în perspectivă, într-o formulă mult diluată ca proporție. Adică, regiuni în care, să spunem, luăm Bucovina-Cernăuți, în care ei sunt majoritari în clipa de față, vor deveni extraordinar de minoritari, dacă îmi permiteți acest lucru, undeva între 8 și 15% sunt anumite estimări, ceea ce-i face total nerelevanți, inclusiv în solicitarea dreptului la educație, care și acela a fost afectat, știți bine, de legislația Ucrainei în materie de educație”, a declarat Titus Corlățean, marți, în plenul Parlamentului.

Vicepreședintele Senatului a anunțat că parlamentari din toate grupurile politice au adoptat un proiect de declarație prin care Legislativul ar urma să reacționeze „corespunzător din punct de vedere politic” la situația din Ucraina.

„Noi avem un proiect de declarație a Parlamentului, pentru a reacționa corespunzător din punct de vedere politic, la care a contribuit (…) ansamblul grupurilor parlamentare; colegii din diferite partide au venit cu amendamente constructive, au fost încorporate. Deci noi suntem gata să exprimăm o poziție politică pe această temă. În egală măsură, noi întotdeauna am fost (…) un stat responsabil față de partenerul și vecinul nostru ucrainean. Am înțeles să așteptăm o întâlnire oficială care va avea loc, din câte mi s-a comunicat, săptămâna viitoare, între miniștrii de Externe român și ucrainean, de la care așteptăm, și acesta e un mesaj public transmis celor doi miniștri, să și găsească soluții la respectarea unor standarde”, a explicat senatorul român.

El a ținut să precizeze că „nu e vorba de un interes subiectiv al unora sau altora, pentru că una este reforma administrativă, drept suveran, și alta este respectarea anumitor standarde europene, cum ar fi Carta europeană a autonomiei locale și regionale, cum ar fi Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale”.

„Standardele pentru protecția minorităților naționale trebuie să fie valabile pentru toți. Și noi, din România, nu putem accepta ca drepturile etnicilor români, cetățeni loiali ai Ucrainei, să fie încălcate. Aceste standarde sunt valabile și în România, trebuie să fie valabile și în Ungaria și în Ucraina și în orice stat european care a recunoscut conceptul de minoritate națională. Poziția României nu s-a schimbat, (…) am fost ferm susținători ai integrității teritoriale, independenței, suveranității Ucrainei, am condamnat anexarea ilegală a Crimeei (de către Rusia -n.red.), dar poziția noastră de susținere a proiectului european și euroatlantic, obiectivelor europene, euroatlantice ale Ucrainei nu s-a schimbat: suntem susținători foarte consecvenți. Însă, aceste procese se bazează pe respectarea criteriilor politice. Și criteriul politic de care vorbim, valabil pentru toți, înseamnă respectarea, prezervarea identității minorităților naționale conform standardelor europene pe care Ucraina le-a ratificat”, a spus Titus Corlățean.

Fostul șef al diplomației române a dat de înțeles că, dacă la întâlnirea miniștrilor de externe român și ucrainean nu va fi obținut un „rezultat corespunzător”, proiectul de declarație amintit va putea fi discutat și adoptat în sesiunea extraordinară a Parlamentului României.

„Ăsta este mesajul nostru, așteptăm cu interes întâlnirea celor doi miniștri de Externe, așteptăm un rezultat concret, pentru că am văzut alte cazuri, Ungaria și-a atins obiectivul, a făcut demersuri, bravo lor, Bulgaria a făcut demersuri, și-a atins obiectivul, bravo lor! Eu cred că România nu poate să rămână în afara regulilor europene și relației speciale cu etnicii români din Ucraina. Așteptăm o reacție din partea guvernului ucrainean, așteptăm demersuri serioase din partea guvernului român, prin ministrul de externe, și, dacă nu va fi cazul de rezultat corespunzător, avem proiectul de declarație și putem să-l discutăm, să-l adoptăm și în sesiunea extraordinară”, a concluzionat Titus Corlățean.

Romanian Global News

Read Previous

Acad. Ioan Aurel Pop: „Nu suntem la capătul istoriei, dar cred că am pierdut busola”

Read Next

Nicolae Negru: Se pregătește o implicare de proporții a Rusiei în alegerile prezidențiale din Republica Moldova