Breaking News :

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 7, 2020

Icoana transilvăneană, deslușită publicului din Spania și Portugalia printr-o expoziție-video

„Museikon – o istorie a icoanei transilvănene”, expoziție ce include obiecte de cult, cărți, icoane pe lemn și pe sticlă din secolele XVI-XVIII și prima jumătate a secolului al XIX-lea, va fi prezentată, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei și al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei pe rețelele sociale ale Institutului Cultural Român de la Madrid, transmite Romanian Global News.

Expoziția poate fi vizitată în clădirea Museikon, care se află în interiorul cetății „Alba Carolina”, la baza bastionului Sf. Mihail din Alba Iulia. Clădirea muzeului are, asemenea orașului Alba Iulia, o istorie bimilenară, datând încă din vremea Imperiului Roman și a fost martor al evenimentelor care au marcat istoria națională a României.

În contextul actual, expoziția va putea fi vizionată pe paginile de Facebook, Twitter și canalul de YouTube ale Institutului Cultural Român de la Madrid și ale partenerilor de proiect, în perioada 23 iulie – 28 august, sub forma unui reportaj sugestiv în limba română, cu subtitrare în spaniolă, ce creează atmosfera unei vizite virtuale ghidate la primul muzeu de artă sacră din România – Museikon, inaugurat în 2017. Curatoarea expoziției este Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Unirii.

Publicul este invitat să descopere, în prezentarea video, obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, precum cea mai veche carte tipărită și păstrată în limba română, într-o ediție bilingvă, (română și slavonă) a Evangheliei după Matei, tipărită în anul 1551; valorosul exemplar, cu o ferecătură specială, din Evanghelia greco-română tipărită de Sfântul Antim Ivireanul la București în 1693; cea mai numeroasă și mai frumoasă colecție de icoane a pictorului Ioan Pop de la Făgăraș, cel mai mare artist pe sticlă (din perioada 1833-1852 aproximativ); iconostasul ce provine din biserica din Blaj-Tiur (zugrăvit de un ucenic al maestrului Simion Silaghi în jurul anului 1810), remarcabil prin motivele ornamentale sculptate; două icoane din secolul al XVI-lea, adevărate capodopere ale artei post-bizantine; icoane transilvănene pe lemn din secolul al XVIII-lea, multe realizate de maestrul Simion Silaghi, din ce în ce mai apropiate de portret, precum și alte artefacte.

Arta sacră este un reper cultural și identitar important al României, iar obiectele prezentate în această expoziție sunt mărturii ale unor momente istorice relevante și adevărate opere de artă, pe lângă rolul de obiecte de cult pe care l-au îndeplinit.

Romanian Global News

Read Previous

Tânăra basarabeancă Daria Sirotiuc câștigă singurul Premiu I acordat în cadrul Concursului Internațional de Arte plastice “Ionel Perlea”

Read Next

Profesor la Universitatea din Oxford, analiză despre câte rezultate false dau testele covid: „Mergând pe practicile de testare curente, Covid-19 s-ar putea să nu mai dispară vreodată”