Breaking News :

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 7, 2020

Lideri de opinie reacționează referitor la atitudinea unor Uniuni civice din Ucraina, așa zis românești, care trădează interesele fundamentale ale celor jumătate de milion de români din Ucraina

Lideri reprezentativi ai comunității românești din Ucraina reacționează referitor la atitudinea unor organizații civice din Ucraina, așa zis românești și care “sar” în sprijinul guvernului de la Kiev , acceptând modelul de învățământ propus de Legea Educației și Legea Învățământului Secundar din Ucraina, model care va duce la asimilarea celor jumătate de milion de români, transmite Romanian Global News.

Zilele trecute, Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), din care fac parte peste 20 de asociații pentru cultura română și organe de presă, a transmis public un punct de vedere referitor la opinia președintelui Alianței Societăților Național-Culturale a Românilor din Ucraina, Dumitru Caulea, promovată de acesta pe rețelele de socializare și în presa ucraineană, prin care se declara de acord cu legislația în domeniul educației din Ucraina, afirmând că întreaga comunitate românească trebuie să accepte cotele lingvistice impuse de Legea Învățământului Secundar, „care, cât de paradoxal nu ar suna, salvează școlile românești”. În presă și în rețelele de socializare Alianța cheama comunitatea românească să coopereze cu instituțiile statului ucrainean pentru elaborarea unui program de studii unic pentru toate școlile astfel încât să treacă mai puțin dureros aplicarea procentelor minime de ore în limba de stat începând cu clasa 5 (minimum 20%, 40% și 60% de ore în limba ucraineană în dependență de clasă), precizând că revenirea la drepturile constituționale de odinioară ale românilor nu mai este posibilă, iar cei care militează pentru menținerea acestor drepturi sunt numiți pro-sovietici.

“În realitate, va avea loc o lovitură asupra autonomiei școlilor românești și o renunțare directă la drepturile constituționale. De precizat că cetățenilor care aparțin la minoritățile naționale le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă, ceea ce corespunde art. 8, 10, 11, 22, 24 și 53 ale Legii Fundamentale a Ucrainei, principiu ignorat de autorități în ultimii ani”, se arăta în memorial CNRU.
În acest context, nu au încetat să apară și alte reacții ale unor lideri, personalități ale românilor din Ucraina.
Referitor la acest aspect, Victor Crețu, afirma într-un mesaj postat pe facebook: “S-a inceput lupta intre romani…cand nimeni nu se astepta. S-au gasit totusi persoane, care accepta legile anticonstitutionale, si discriminatorii pentru invatamant, educatie, limba de stat. Toti s-au adunat intr-o alianta , care reprezinta chipurile toate societatile culturale a romanilor din Ucraina.Cu parere de rau , aici si-a gasit loc pentru activitate si gazeta „Zorile Bucovinei” , care joaca nu ultimul rol, dupa parerea mea.
Cum putem accepta aceste legi ca sa ne pastram scolile (culmea cinismului) ? Cum sa nu luptam pentru recunoasterea noastra ca popor autohton ? Cum sa nu cerem retrocedarea imobilelor construite de parintii si buneii nostri ? Nu exista asa legi azi, dar maine vor fi. Daca Ucraina v-a adera la comunitatea europeana(asta se va intampla mai degraba sau mai tarziu), atunci vor fi adoptate si legi democratice europene. Asa zisa „alianta” duce o campanie activa pentru ponegrirea altor lideri si societati, critica pachetul de documente (Memoriu), care a fost inaintat in cele mai inalte institutii statale si in care sunt oglindite toate drepturile noastre . Politica lor este raspandita printre lucratori din invatamant, parinti si copii. Oamenii sunt derutati , nu stiu ce sa creada… se vorbeste ca limba romana nu are perspectiva, ca copiii trebuie sa invete in limba de stat ca mai bine sa se incadreze in societatea ucraineana, ca noi suntem amestecati si nu mai stim cine suntem etc.etc..(…) Trebuie sa mai adaug, ca aceste „cozi de topor” , sunt bine venite la Consulatul General al Romaniei la Cernauti – paradox !!!”, a conchis Victor Crețu.

Anatol Popescu, președinte fondator al al Asociaţiei Naţional-Culturale a Românilor din regiunea Odesa „BASARABIA” afirmă, de asemenea, pe aceeași temă într-un mesaj postat pe contul său de facebook: “Autoritățile, mai secrete sau mai puțin dosite, și-au făcut o portavoce, cu scopul de a convinge românitatea că de fapt nu sunt reprezentați de nimeni, că nimeni nu le poartă de grijă, și să se împace cât mai repede cu gândul că oricum vor fi deznaționalizați, cap-coadă, odată și odată.
Nu cred că ele (autoritățile-serviciile) au străbătut codri întregi, în căutarea unor cozi de topor de calitate superioară, impecabilă. Pentru atâta treabă se găsesc ușor și mai prăpădite, din uscăturile vechi de la margine de codru…“

Vadim Bacinschi, scriitor și jurnalist român din Ucraina – Odesa, comentează în aceeași cheie: “O METODA VECHE CAT LUMEA. La drept vorbind, era de mirat, daca se intampla altfel. Adica daca in problema invatamantului scolar in limba romana in Ucraina, la un moment dat, nu se ajungea la aceea ca „sa se bata” ei intre ei chiar cei vizati– membrii comunitatii romanesti din Ucraina. Iata ca s-a ajuns. Unii sustin ca deznationalizarea scolilor cu limba de predare romana este ceva normal, chiar binevenit, altii– ca cele intamplate contravin prevederilor Constitutiei si obligatiunilor internationale ale Ucrainei , ca sunt un act ilegal si inuman, in fond. Metoda e veche cat lumea, iar expresia ei verbala, in latina, suna asa: „Divide et impera” („Dezbina si stapaneste”). Diferite regimuri au folosit-o cu succes, pentru a-si promova interesele si a-si supune multimile.
Cand apare o organizatie panucraineana a etnicilor romani, care spune ca lichidarea scolilor nationale romanesti, cu vechime seculara, reprezinta un bine pentru aceasta comunitate, e usor de presupus ca se vor gasi persoane, din sanul comunitatii, care vor demasca minciuna. Adica o confruntare ideologoca (sa-i zic asa) intre ei, romanii, este garantata, iar cu ea– si un argument forte in maina autoritatilor.
Cel mai grav, in opinia mea, in cioroviala pusa la cale, este o idee promovata de una dintre parti. Anume ideea ca prevederile Constitutiei– Legii Fundamentale a Ucrainei, nu mai sunt primordiale, ca se poate trece usor peste ele, in sprijinul unor legi ce nu corespund prevederilor Constitutiei in vigoare. Cand o asemenea idee este incredintata spre promovare unei oranizatii obstesti, nu prea poti vorbi despre respectarea principiilor democratice ale unui stat.. O asemenea abordare e, mai degraba, semn al degradarii.”, a cloncluzionat acesta.

Romanian Global News

Read Previous

Ministrul de externe Bogdan Aurescu pledează pentru posibilitatea ca românii din Spania să dețină dubla cetățenie

Read Next

Cei mai mulți studenți din afara României de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad sunt din R. Moldova