Breaking News :

Propunerile grupului de reflecție al Academiei Române pentru atenuarea CRIZEI provocate de COVID – 19: „România în și după pandemie”

Cine sunt cei care cenzurează Facebook-ul în România. Guvernul şi MAI neagă, Uniunea Ziariştilor reacţionează: “Presa nu e teroristă”

Guşă: „Manipulare şi minciună dovedite!“Testele COVID-19 din România, lipsite de acurateţe: „Toţi bolnavii erau, de fapt, sănătoşi!“ Cine are interes să izoleze românii de restul lumii!

Noi proteste în București! „Libertate, libertate”, „Jos dictatura”, „Nu ne este frică”, „Opriți legea”, au scandat protestatarii

Rușine, Domnule Volodimir Zelenski! Nu vă mai fotografiați cu patrimoniul furat românilor în timp ce dați legi pentru asimilarea lor!

SUA s-au retras din OMS! Asociația Europeană de Patologie: nimeni nu a murit de coronavirus! Când se retrage și România din OMS? Cine răspunde penal pentru dezinformarea/manipularea populației și pagubele economice?

George Damian: Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

august 7, 2020

La Cernăuți a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei”

În data de 27 iulie a.c. la Cernăuți a avut loc lansarea proiectului transfrontalier „Tezaurul etnic special al Bucovinei” – o inițiativă a reprezentanților mediului asociativ din Ucraina și România, finanțată de Uniunea Europeană, care are ca scop dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți, potrivit Agenției BucPress, preluat de Romanian Global News.
Proiectul „Tezaurul etnic special al Bucovinei” (cod EMS ENI 2 SOFT/2.1/46) este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prioritatea: „Restaurarea siturilor culturale și istorice care sporesc potențialul turistic transfrontalier al zonei eligibile”, fiind implementat în perioada 1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2021 de două asociații din România și două din Ucraina: Fundația de Caritate și Întrajutorare “Ana” Suceava (lider în proiect), în parteneriat cu Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Asociația Juventus Suceava și Centrul Media BucPress Cernăuți.
Obiectivele specifice ale proiectului: „Conservarea patrimoniului cultural imaterial al 7 grupuri etnice din județul Suceava și 5 grupuri etnice din regiunea Cernăuți, prin activități de cercetare, documentare și crearea de baze de date digitale cu patrimoniul cultural imaterial specific acestor etnii”, „Promovarea și revitalizarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial cu potențial turistic a 7 grupuri etnice din județul Suceava și 5 grupuri etnice din regiunea Cernăuți prin evenimente culturale transfrontaliere și materiale tipărite, audio-video și on-line”; „Introducerea elementelor de patrimoniu cultural imaterial al celor 12 etnii în circuitul turistic intern și internațional, având ca scop creșterea numărului de turiști”.
La lansarea proiectului în Cernăuți, care a avut loc cu o anumită întârziere din motivul pandemiei COVID-19, au participat președinții celor patru asociații-partenere, reprezentanți ai presei din Cernăuți, membri ai organelor puterii locale și ai misiunii diplomatice românești acreditate la Cernăuți, lideri ai mediului asociativ românesc din nordul Bucovinei, experți ai Oficiului Secretariatului Tehnic Comun în Ucraina.
Conferința de lansare, moderată de președintele Centrului Media BcuPress din Cernăuți, Marin Gherman, a avut ca scop prezentarea activităților proiectului și inițierea unui dialog transfrontalier pe marginea patrimoniului cultural imaterial. Au luat cuvântul: Nelu Todireanu, președintele Fundației de Caritate și Întrajutorare “Ana” Suceava, manager de proiect, Mădălin Murăriu, responsabil de activități în proiect al Fundației „Ana”, Vlad Grosar, președintele Asociației Juventus Suceava, Vitalie Zâgrea, președintele Ligii Tineretului Român „Junimea”din regiunea Cernăuți.
În debutul conferinței, cei prezenți au ținut un minut de reculegere în memoria lui Cornel Grosar, fostul președinte al Asociației Juventus Suceava, unul dintre „ideologii” acestui proiect, un om cu inima mare, care a plecat la ceruri în Vinerea Mare, 17 aprilie 2020, răpus de coronavirus. Asociația va fi coordonată de fiul acestuia – Vlad Grosar.
La eveniment au participat reprezentanții Administrației Regionale de Stat Cernăuți: Maria Jireada, locțiitoarea directorului Departamentului de comunicații, șef al direcției de informare, Mykola Romanișin, șeful secției de Asistență Tehnică Internațională a direcției de cooperare internațională din cadrul Departamentului de comunicații, Natalia Masian, șefa direcției de cooperare internațională din cadrul Departamentului de comunicații. Natalia Masian a menționat rolul enorm al unor proiecte culturale și de turism, care au ca scop să interconecteze societățile în zonele de frontieră, dorindu-le asociațiilor partenere succes în procesul de implementare.
Un mesaj de încurajare și de susținere a acestui proiect transfrontalier a fost rostit de ministrul consilier de la Consulatul General al României la Cernăuți, Edmond Neagoe, care a menționat că este absolut importantă și necesară promovarea a tot ceea ce este bucovinean, iar activitățile dedicate păstrării și promovării tezaurului etnic special al Bucovinei reprezintă un moment deosebit în cadrul relațiilor bilaterale româno-ucrainene. În finalul discursului, Edmond Neagoe a declarat că peste o lună va părăsi orașul Cernăuți pentru a prelua un alt mandat la Bologna (Italia), dar va purta Cernăuțiul și Bucovina în suflet, rămânând un avocat devotat al culturii bucovinene. Participanții la conferință i-au mulțumit prin aplauze ministrului Edmond Neagoe pentru mandatul său special și de succes.
Politologul Serghei Hakman, vice-președinte al Fundației de Binefacere „Resurse și Inițiative sociale”, a comunicat că în perioada globalizării și informatizării este foarte important să păstrăm valorile culturale imateriale ale etniilor din Bucovina. Patrimoniul imaterial reprezintă o bogăție enormă, care trebuie păstrată și promovată, având un potențial turistic enorm.
În cadrul proiectului vor avea loc 2 activități de cercetare, documentare și conservare a patrimoniului cultural imaterial al 7 etnii din județul Suceava și al 5 etnii din regiunea Cernăuți; vor fi propuse și dezvoltate 5 produse și servicii turistice culturale tradiționale multietnice comune din județul Suceava și regiunea Cernăuți, vor fi publicate 2 baze de date cu patrimoniul cultural imaterial potențial turistic, va fi difuzat filmul documentar „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți, element inedit în dezvoltarea turismului transfrontalier”, 12 filme documentare de promovare a patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți; organizarea în Suceava și Cernăuți a 2 mese rotunde cu tema ”Valorificarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți prin produse și servicii turistice comune”, organizarea unui târg interetnic și a unui festival interetnic în Cernăuți și Suceava, desfășurarea unei ample campanii de promovare în presă și rețelele de socializare.

Romanian Global News

Read Previous

Burse guvernamentale de studii la Universitatea Maritimă din Constanța pentru românii de pretutindeni

Read Next

Un alt medic italian spulberă tezele apocaliptice si avertizează: „Măștile sunt nocive vara! S-a demonstrat că virusul nu mai circulă în Italia. Alarmismul guvernului va duce țara în ruină, în toamnă”