Deputații primului Parlament al R. Moldova cer punerea sub acuzare a lui Igor Dodon

Deputații primului Parlament al R. Moldova cer punerea sub acuzare a lui Igor Dodon pentru că acesta acceptă instalarea ilegală a posturilor autorităților separatiste pe teritoriul R.Moldova și întreprinde acțiuni neconstituționale, transmite Romanian Global News.

DECLARAŢIA
Deputaţilor Poporului al Parlamentului de Prima Legislatură – 1990-1994,
semnatari şi votanţi ai Declaraţiei de Independenţă
vis-à-vis
de „formula aplicată reprezentantului Tiraspolului”
la data de 29 iulie 2020
de către Preşedintele Republicii Moldova Dodon Igor
Potrivit art.3 al Declaraţiei Suveranităţii din 23 iunie 1990 – Republica Moldova „este un stat unitar indivizibil”. Această prevedere a fost legitimată de Marea Adunare Naţională din 27 august 1991 care a legitimat prin vot Declaraţia de Independenţă, în care se stabileşte că Republica Moldova în calitate de stat independent cere Guvernului URSS, succesoare Federaţia Rusă „încetarea stării ilegale de ocupaţie şi „să-şi retragă trupele sovietice de pe Teritoriul naţional al Republicii Moldova””.
În conformitate cu Declaraţia de Independenţă la 2 martie 1992 Republica Moldova a fost acceptată în calitate de membru al ONU.
Ulterior, Constituţia prin art.1, alin.(1) stabileşte că Republica Moldova este „un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.
În calitate de organe constituţionale şi unice chemate să asigure acest statut avem:

  1. Parlamentul Republicii Moldova (art.60 alin.(1), art.68).
  2. Preşedintele Republicii Moldova care potrivit art.77 alin.(1) este şeful statului şi alin.(2) „este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”. Iar jurământul depus de către el în conformitate cu art.79 alin.(4) din Constituţie stipulează şi obligaţia să respecte Constituţia şi să apere „… suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.
    Contrar acestor obligaţii Preşedintele „admite” instalarea ilegală a posturilor autorităţii neconstituţionale pe teritoriul R.Moldova. Mai mult ca atât estimează aprecieri neconstituţionale şi titlul administratorului de la Tiraspol.
    Prin aceste acţiuni Preşedintele R.Moldova încalcă flagrant prevederile constituţionale şi este pasibil a fi pus „sub acuzare” potrivit prevederilor art.81 alin.(3) din Constituţie.
    Noi, Deputaţii Poporului al Parlamentului de Prima legislatură – 1990-1994, semnatarii şi votanţii Declaraţiei de Independenţă facem apel către deputaţii actualului Parlament de a iniţia și desfășura această procedură.

Romanian Global News

Read Previous

Prof. Vasile Astărăstoae, despre erorile testărilor covid-19: Mă îndoiesc să existe personal în 130 de laboratoare, cum zice Orban. Mai grav e că, pe baza acestui rezultat, oamenii sunt introduși într-un mediu în care virusul este foarte concentrat

Read Next

Consiliul Național al Românilor din Ucraina solicită Ministerului Educației de la Kiev să renunțe la glotonimul de „limbă moldovenească” referitor la școlile din regiunea Odesa