Sluga s-a dus să pupe clanța la stăpân. Români, nu alegeți slugi!
În marja Zilei Imnului Naţional al României, ICR Istanbul vă invită la un concert extraordinar, Romania Intemporel, susținut de talentații muzicieni români de la Traffic Strings. Concertul poate fi urmărit în zilele de 23 și 24 iulie a.c., începând cu ora 19.30, pe pagina de facebook a reprezentanței, transmite Romanian Global News.
Proiectul Traffic Strings a fost inițiat de muzicianul Lucian Moraru și are în componența sa câțiva dintre cei mai valoroși instrumentiști ai momentului din România. Traffic Strings a debutat ca cvintet de coarde, apoi s-a dezvoltat, iar repertoriul pe îl interpretează în prezent impune folosirea naiului, acordeonului, pianului și a unei secții de percuție.
Traffic Strings este format din Alexandru Marian, vioara I, Tiberiu Branga, vioara a II-a, Lucian Moraru, violă, Bogdan Popa, violoncel, Săndel Smărandescu, contrabas, Bogdan Constantin, percuție, Vasile Răducu, nai.
Muzicienii grupului Traffic Strings cântă cu emoție și vurtuozitate, găsind expresia veritabilă a fiecărui gen muzical abordat. Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele compozițiilor originale, Traffic Strings și-au găsit u stil de interpretare unic și în același timp, profund autentic. Traffic Strings are câte ceva pentru fiecare, fie că este vorba despre moștenirea muzicală a folclorului românesc ori muzica lui Bach sau Vivaldi sau folosind un cockail de ritmuri în concertele de jazz, tango sau rock instrumental, transferând publicului o stare de bine contagioasă.
Programul România Intemporel aduce în prim plan originalitatea universului sonor al spațiului geografic și cultural național, deosebit de interesant. Traffic Strings realizează o “sinteză românească”, compilând în acest concert piese semnificative pentru îmbinarea între tradiția muzicală în ansamblu și muzica cultă, folosind un limbaj muzical propriu și, în acelasi timp, profund autentic.
Programul concertului special înregistrat pentru ICR Istanbul include următoarele piese:
Imnul Național ”Deșteaptă-te române” (instrumental),
George Enescu, Rapsodia Română, Op. 11: No. 1 in A major – aranjament Lucian Moraru,
Dimitrie Cantemir, Peșrev – aranjament Lucian Moraru,
Lucian Moraru, Facultatea de Drept,
Lucian Moraru, Borsa Suita folclorica din Maramureș,
Paul Constantinescu, Concert pentru orchestră de coarde, partea a III-a ”Rondo”,
Ciprian Porumbescu, Balada, aranjament Lucian Moraru,
Grigoraș Dinicu, Hora Staccato, aranjament Lucian Moraru,
Angheluș Dinicu, Ciocârlia, aranjament Lucian Moraru.
Prin acest eveniment, ICR Istanbul promovează cu prioritate patrimoniul muzical românesc și valoroși muzicieni români, marcând, totodată, un important eveniment de diplomație publică și culturală, Ziua Imnului Național, sărbătorită anual în data de 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.