Regizorul Cristi Puiu, fără mască la TIFF: Dacă azi, aici, vă uitați la un film, e pentru că au existat niște oameni indisciplinați, în decembrie ’89, care au zis NU dictaturii. Puterea ar face bine să discute cu oamenii, nu să ne trateze ca pe niște vite

Regizorul Cristi Puiu a declarat vineri noaptea, la proiecţia în avanpremieră naţională a celui mai nou film al său, „Malmkrog”, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecţie pe faţă, scrie Agerpres, preluat de Romanian Global News.
El a amintit că „Malmkrog” a avut premiera în Franţa „în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască”.
La Cluj-Napoca, filmul a fost proiectat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în aer liber, în curtea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
„Stau, distanțare socială iar de mâine, am înțeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să stați cu masca pe față să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman. Și eu vă rog să plecați atunci când ați simțit că trebuie să ieșiți, că nu mai suportați, să plecați, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteți aici și vă uitați la un film azi, este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România în decembrie ’89 și care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe niște vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.

Puiu a subliniat, de asemenea, că „absolut orice abuz trebuie amendat”.
„Am muncit foarte mult la acest film, fără mască. Am avut noroc. Uitaţi, stau, păstrez distanţarea socială, toate normele sunt aici. Ce o să vedeţi aici pe ecran probabil că este încă o copie de lucru, dar nu filmul ca atare, ci subtitrarea, deci s-ar putea să existe încă două-trei greşeli. N-am apucat să corectăm, pentru că nu ne-am gândit că o să lansăm vreodată acest film din pricina acestei pandemii mondiale. Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască, în interior, cum ar veni treaba. Şi ăsta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste”, a explicat Puiu, înainte de începerea proiecţiei.
El a spus că, în ceea ce priveşte comunicarea în contextul pandemiei, „tonul autorităţilor statului este inacceptabil”.
„Stau, distanţare socială iar de mâine, am înţeles, la Cluj se poartă mască în aer liber. Ok, îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor statului este inacceptabil”, a afirmat regizorul.
Puiu a subliniat, de asemenea, că „absolut orice abuz trebuie amendat”.
„Mi se pare extraordinar de mişto că la Cluj oamenii sunt disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile astea, dar cred că absolut orice abuz trebuie amendat. Şi dacă n-o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, n-o face nimeni. Dacă n-o facem noi, n-o face nimeni. Şi ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca când intru în absolut orice spaţiu închis. Dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Pe (Bulevardul – n.r.) Eroilor. Îmi pare foarte rău şi ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi vă e teamă de pandemie. Ar fi bine să vă fie teamă de alte lucruri, mult mai grave”, a afirmat cineastul.
Filmul „Malmkrog” a fost filmat de-a lungul a 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu) şi este construit în jurul a cinci personaje. Actorii vorbesc în limba franceză – doar câteva replici sunt în germană, rusă şi maghiară. Decorul şi costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.
Din distribuţia filmului fac parte: Frederic Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaite, Marina Palii, Ugo Broussot şi Istvan Teglas.
Cristi Puiu a regizat „Marfa şi banii” (2001), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005) – film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, „Aurora” (2010), „Sieranevada” (2016) – propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de către ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.
Un val de comentarii nervoase și, uneori, grobiene s-a revărsat sâmbătă la cele mai recente postări de pe pagina de Facebook a filmului „Malmkrog” de Cristi Puiu, după ce acesta declarase vineri noaptea, la proiecția în avanpremieră națională de la Cluj, că este „inuman” ca spectatorii să privească un film de 200 de minute purtând masca de protecție pe față, că acest film a fost vizionat în Franța în interiorul sălilor de cinema, fără mască sau distanțare și că puterea instalată în România „ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să” îi „trateze ca pe niște vite”.

Cristi Puiu a încercat să își conștientizeze publicul de faptul că libertatea de exprimare, inclusiv sub forma artei cinematografice, a fost câștigată prin aceea că „niște oameni indisciplinați în România în decembrie ’89 au zis ‘Nu!’ dictaturii” și i-a îndemnat pe spectatori să părăsească proiecția dacă nu vor rezista cu masca pe figură timp de 200 de minute.

Avocatul Gheorghe Piperea se declară de acord cu afirmațiile regizorului Cristi Puiu legate de purtarea măștii de protecție, afirmații care au stârnit opinii puternice pro și contra pe internet.
„Îl ascult pe Cristi Puiu (un regizor român laureat la multe festivaluri de film) și nu îmi vine să cred că aud de la el două chestii pe care eu le spun de peste 4 luni: că dictatura nu se instalează spontan, ci pas cu pas, și că dictatura se instalează cu vorbe bune – “o facem pentru binele dvs, pe siguranța dvs”.
Păcat că nu a fost lăsat să vorbească pănă la capăt (realizatorul a dat-o repede pe chestia cu noile infectări care cresc de numa-numa). Omul începuse să pună și alte întrebări, de exemplu, de ce se poartă botniță în aer liber numai în România și de ce se distrug economia și cultura dacă masca este inutilă…
PS În discuție intrase o dna dr de la Iași care s-a remarcat prin nonșalanța cu care recunoștea că se dsu medicamente experimentale bolnavilor psihici. Păcat că nu a intrat în emisie și dl dr din București care zicea că e timpul pentru dictatură medicală. Și asta în condițiile în care americanul Fauci recunoaște ca nano-vietatea care “cauzează” covid rămâne încă necunoscută.
PPS În plus, Cristi Puiu zice așa : în curând o să vi se ceară să mergeți în mâini și o să vă supuneți”, a scris Gheorghe Piperea pe Facebook.
Victor Ciutacu: Plutonul de execuție aliniat să-l ardă pe Cristi Puiu mă umple de scârbă
„Ma lasa rece cinematografia romaneasca, marile ei succese de festival, coteriile si interesele meschine ale uneia dintre breslele campioane la promiscuitate. Dar modul in care s-a aliniat plutonul de executie ca sa-l arda pe Cristi Puiu pentru un discurs cat se poate de justificat nu poate decat sa ma umple de scarba. Si sa-mi aminteasca de protestele ridicole care au facut din Piata Victoriei cel mai dezgustator loc din capitala. La tura asta, insa, alaturi de istericii consacrcati, scenaristii au mai pus in shaorma cu de toate si niste, chipurile, sceptici analitici. Care au avut concomitent subita revelatie ca masca e adevarul, calea si viata. Mars, bai, securistilor jenanti, incercati si voi sa fiti macar o data utili societatii. Ca o sugestie umila, ati putea sa va apucati de munca”, spune duminică Victor Ciutacu.

Discursul regizorului aici:
https://www.facebook.com/watch/?v=3793733290655987

Romanian Global News

Read Previous

Distincții din partea autorităților Statului Român pentru români din Italia

Read Next

Un editorial de excepție al unui jurnalist liber! Dictatura COVID și Poligonul de încercare România- Adrian Pătrușcă în EVZ.ro