Dan Dungaciu: Românii din Ucraina sunt lăsați de izbeliște și mă tem că printr-un consens politic! RGN: O fi consensul politic sau impus de către părțile oculte ale Sistemului?

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, sociologul Dan Dungaciu, a declarat la Realitatea Tv că minoritatea românească din Ucraina este abandonată tragic de către autoritățile de la București și, în acest ritm, ar putea să dispară, transmite Romanian Global News.

„S-a mers pe ideea susținută de SUA că întărirea identității naționale ucrainene este un baraj împotriva Federației Ruse și atunci i s-a acceptat Kievului, mult, un exces naționalist în numele unei atitudini de respingere a Federației Ruse. Una dintre victimele colaterale a acestei viziuni geopolitice a fost minoritatea românească din Ucraina, care s-a aflat în situația românilor ardeleni, care mergeau cu împăratul de la Viena împotriva ungurilor. De multe ori, minoritatea românească din Ucraina a făcut comparație cu statutul ei în vremea regimurilor proeuropene, pro NATO din Ucraina, cu situația lor din timpul RSS-ului sau din timpul unor regimuri din Ucraina care nu erau antiruse. Naționalismul ucrainean evident că a afectat și minoritatea românească”, a menționat acesta.
Totodată, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române subliniază că nu se observă pași concreți în relația cu românii din Ucraina.
„Din păcate, această minoritate românească din Ucraina este lăsată de izbeliște și, mă tem, că are aerul unui consens politic. Anul acesta nu s-au mai dat nici măcar amărâtele de burse pentru copiii români care mergeau în clasa I sau începeau școala în limba română, nu se mai vorbește nimic despre acest subiect, iar comunitatea românească de acolo, prin reprezentanții săi, trimit disperate memorandumuri, scrisori, interpelări, fără foarte mult succes. Riscul major este ca această minoritate, într-o generație sau două, ar putea să dispară, pentru că condițiile pe care le are în acest moment, ca urmare a legii învățământului adoptată de Ucraina, sunt aproape draconice”, a mai adăugat Dungaciu.

Dan Dungaciu dă exemplu Ungaria, care a investit peste 100 de milioane de euro în construirea unor instituții care să promoveze și să susțină identitatea maghiară din Transcarpatia.
„Nu înțeleg care este abordarea, în acest moment a Bucureștiulu, apropo de minoritatea românească de acolo, pentru că am sentimentul că este un abandon tragic, pentru că acelor oameni nu le poți cere ca, în numele unei geopolitici mari, să-și abandoneze ceea ce au de preț, adică identitatea. Nu le poți spune să uite că sunt români și să lase ceea ce se va întâmpla cu copiilor lor, care nu vor fi în școli de limba română, pentru că un scop geopolitic este mai important deatât. Oamenii aceia nu pot gândi așa și este neomenesc să-i obligi să gândească așa”, a concluzionat Dan Dungaciu.

Romanian Global News precizează că politica de asimilare a Ucrainei nu e de când cu revoluția orange, ci de când a apărut Ucraina ca stat, iar explicația cu românii victime colaterale ale politicii antirusești este doar cel mai nou pretext.

O altă precizare care se impune este că motivația abandonului comunității românești din Ucraina de către autoritățile române nu se datorează unei viziuni geopolitice recente, de întărire a Ucrainei sau de atragere a sa în tabăra occidentală contra Rusiei, ci unei alt tip de viziuni mai vechi și mai profunde, ocultată și trădătoare, care nu vine de la politicieni ci ține de serviciile secrete responsabile, de abandonare a tuturor comunităților istorice. Vezi ce se întâmplă cu Basarabia de 30 de ani sau cu românii de la sud de Dunăre…Abandon și eșecuri pe toate planurile.

Romanian Global News

Read Previous

Poliție politică împotriva Partidului Alianța pentru Unirea Românilor! Numai pe timpul lui Ion Iliescu în anii 90 s-a mai văzut așa ceva! Sistemului îi este teamă de un partid necontrolat?

Read Next

CURSURI. Limba română, predată online pentru străini: data limită de înscriere la cursurile ICR este 30 septembrie 2020