România a ajuns exemplu pe plan mondial, în plină pandemie, de ”așa nu se face”, când vine vorba despre respectarea drepturilor religioase

OSCE a întocmit un raport în care România figurează la rușinoasa categorie a statelor care au încălcat libertatea religioasă a cetățenilor săi, scrie www.stiripesurse.ro, preluat de Romanian Global News.

Totul a debutat în starea de urgență, când președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au interferat în actul liturgic al cultelor din România, îndeosebi în cel ortodox. Ceea ce este de neacceptat în democrațiile occidentale, în România a devenit obișnuință.
Însă, interferența statului în viața privată a credincioșilor continuă. Asta, deși Guvernul poate aplica un ghid de bune practici pe care, de exemplu, executivul de la Londra, îl respectă cu strictețe, după ce l-a întocmit în urma unor discuții cu partenerii sociali: medici, epidemiologi, reprezentanți ai cultelor. Ori, se știe, în Marea Britanie numărul cultelor îl depășește de câteva ori pe cel din România. România putea, și încă poate, face un lucru extrem de simplu: să traducă ghidul britanic destinat vieții religioase în timpul pandemiei, să cheme reprezentanții celor 18 culte, medicii, epidemiologii și experții în libertate religioasă și să îl adapteze la realitățile românești.

Ghidul din Marea Britanie poate fi consultat AICI

”Este cel mai bun ghid elaborat de un guvern pentru restricționarea libertății religioase în timpul pandemiei. Este exemplu de bună practică, deoarece a fost elaborat printr-un taskforce format din reprezentanți ai guvernului, ai cultelor și experți independenți și pentru ca folosește un limbaj neutru din punct de vedere religios, clar, aplicabil tuturor credințelor religioase.
Nu țintesc gesturi liturgice specifice, așa cum s-a întâmplat în cazul României și acoperă, prin norme general valabile, întreg spectrul de credințe religioase fiind, totodată, în acord cu legislația și standardele internaționale în materie de libertate religioasă.”, a precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă din cadrul OSCE și președinte al FoRB România.

Romanian Global News

Read Previous

Normal! Dodonul ajutat în campania electorală de de serviciile secrete ruse! Problema reală este însă lipsa din peisaj a serviciile secrete ale României

Read Next

Petrișor Peiu: Ei au interzis ceea ce nici otomanii și nici comuniștii nu au îndrăznit să interzică