ADEC condusă de Dan Tănasă readuce stema României pe Primăria din Sfântu Gheorghe

Speriat de posibilitatea umei amenzi pentru refuzul de a executa în termen legal o sentință definitivă, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a amplasat stema României la intrarea în sediul instituției, transmite Romanian Global News.
Edilul a făcut acest lucru forțat de o sentință definitivă a Tribunalului Covasna, transmite Romanian Global News.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, lider al organizației UDMR Sfântu Gheorghe și pion important al Ungariei în România, să respecte Stema României. Deși pare greu de crezut, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe refuză să amplaseze Stema României la intrarea în sediul Primăriei Sfântu Gheorghe, așa cum prevede art. 2 alin. 3 din H.G. nr. 1157/2001.
Primarul Antal Arpad a refuzat să amplaseze stema României la intrarea în sediul primăriei, așa cum îl obligă prevederile H.G. nr. 1157/2001.

Instanța de judecată s-a pronunțat în data de 19 iulie 2018 și a dat dreptate reclamantei. Potrivit sentinței pronunțată astăzi de Tribunalul Covasna, Antal este obligat să „amplaseze stema României deasupra intrării principale în sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe” și să plătească cheltuieli de judecată.

Antal refuza să amplaseze și tăblițele cu denumirea instituției la intrarea în Primăria Sfântu Gheorghe însă după ce a fost acționat în judecată în prezentul dosar a amplasat tăblițele în mod legal, motiv pentru care instanța a respins acest capăt de cerere ca rămas fără obiect.
Soluția pe scurt a Tribunalului Covasna: „Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), împotriva pârâtului primarul municipiului Sfântu Gheorghe, anume doar cu privire la amplasarea stemei României. Respinge ca rămasă fără obiect cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul, referitoare la amplasarea tăbliţelor cu denumirea instituţiei, în mod legal, cea în limba oficială de stat deasupra celei în limba minorităţii, la intrarea în sediul Primăriei Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul să amplaseze stema României deasupra intrării principale în sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”.

Primarul Antal Arpad a atacat cu recurs sentința Tribunalului Covasna. Curtea de Apel Brașov a respins însă recursul primarului din Sfântu Gheorghe. Sentința Tribunalului Covasna a rămas astfel definitivă.

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, este cunoscut opiniei publice pentru disprețul pe care îl manifestă public față de simbolurile naționale ale României și față de limba oficială de stat. Antal a mai fost obligat în trecut de instanțele de judecată să manifeste respect față de limba oficială de stat (un alt exemplu aici).

Sentința Tribunalului Covasna aici. Decizia Curții de Apel Brașov aici.

Pentru că a refuzat să pună în executare de bună voie sentința definitivă, ADEC l-a acționat din nou în judecată pe Antal pentru a obține amendarea acestuia. Tribunalul Covasna urmează să se pronunțe mâine, 12 aprilie, în dosarul deschis de ADEC (detalii aici). Speriat de posibilitatea unei amenzi consitente pe numele său, primarul Antal Arpad a comunicat astăzi ADEC faptul că a pus în executare sentința și a amplasat stema României la intrarea în sediul Primăriei Sfântu Gheorghe.

Stema României a fost amplasată la intrare în sediul Primăriei Sfântu Gheorghe.
De menționat și faptul că tăblițele cu denumirea instituției au fost amplasate la intrarea în sediul primăriei tot în urma unui demers al ADEC.

Romanian Global News

Read Previous

Pentru prima dată în România un român timocean candidează pentru a intra în Parlamentul României. AUR l-a pus pe doctorul Vladița Roșcanovici pe listele pentru Parlamentul României

Read Next

Circa 39.000 de români din străinătate și Basarabia s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din luna decembrie