Circa 39.000 de români din străinătate și Basarabia s-au înscris pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din luna decembrie

Potrivit AEP, un număr total de 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondență, în condiţiile în care ţările cu importante comunităţi de români, cum ar fi Italia, Spania, Franţa, Germania, se confruntă cu un nou val de infectări cu coronavirus şi ar putea să interzică organizarea de secţii de votare suplimentare, altele decât în ambasade și consulate, transmite Romanian Global News.
Cele mai multe cereri au venit de la românii din Marea Britanie – 9.224, Germania – 5.772, Italia – 3.378, Spania – 3.338, Franţa – 2.769.

Peste 1.000 au fost depuse de românii din Belgia, Olanda, Elveţia, Austria, SUA, Irlanda.

Totodată, 3.939 de români din afara graniţelor s-au înscris pentru a vota la parlamentare la o secţie de votare. În acest caz, termenul limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate a expirat pe 21 septembrie.

Conform legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se încheie odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie. În cazul votului prin corespondenţă, termenul a fost prelungit cu încă o lună.

La alegerile parlamentare îşi exercită dreptul de vot în afara ţării doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.Aceştia votează pe 5 şi 6 decembrie.
La alegerile parlamentare din 2016, 106.038 de români au votat în străinătate, faţă de aproape un milion câţi au votat la prezidenţialele din 2019, în turul 2.

Romanian Global News

Read Previous

ADEC condusă de Dan Tănasă readuce stema României pe Primăria din Sfântu Gheorghe

Read Next

Ziua Armatei Române serbată peste Prut a scos din minți Ambasada Federației Ruse la Chișinău